Europæisk lægemiddelagentur skynder på vaccineudvikling

Lægemiddelagenturet vil se på AstraZenecas forsøgsdata løbende, i stedet for at vente til alt data er klar.
Fremover vil Det Europæiske Lægemiddelagentur løbende følge med i, hvordan forsøgene med AstraZenecas vaccine mod covid-19 går. (Arkivfoto)
Fremover vil Det Europæiske Lægemiddelagentur løbende følge med i, hvordan forsøgene med AstraZenecas vaccine mod covid-19 går. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

02. oktober 2020

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vil til løbende at vurdere forsøgsdata for en mulig coronavaccine fra virksomheden AstraZeneca, som EU-Kommissionen indgik en købsaftale med i august.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i Danmark i en pressemeddelelse.

Det sker for at fremskynde processen med at få udviklet og godkendt en vaccine, står der i pressemeddelelsen.

I en løbende vurdering bliver data fra de forskellige faser i udviklingen af vaccinen vurderet, i takt med at forsøgene bliver lavet.

Som regel kigger EMA slet ikke på data fra et studie, før studiet er helt afsluttet.

Og det kan i dette tilfælde sagtens tage to til tre måneder endnu, forklarer Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Det er altså dermed ikke selve måden, man afprøver vaccinen på, der står til at blive ændret.

- Det betyder, at man beslutter sig for at have sine eksperter til at sidde klar til at kigge på data, som det kommer ind, siger Thomas Senderovitz.

- Det er der sådan set ikke noget nyt i, men det er noget, man kan gøre i nogle ganske særlige tilfælde, hvis man gerne vil gøre den samlede procedure hurtigere.

Ifølge Thomas Senderovitz betyder det heller ikke, at forsøgene på nogen måde bliver kompromitteret i forhold til sikkerhed, fordi det netop ikke er selve forsøgene, man skruer på.

- Der er ikke nogen forskel på de krav, man stiller til data. Man skærer bare noget ventetid væk, siger han.

I august enedes EU-Kommissionen med AstraZeneca om en købsaftale. Hvis vaccinen bliver godkendt, er planen, at EU vil købe 300 millioner doser.

AstraZeneca er i øjeblikket i gang med fase 3-forsøg af sin vaccine mod covid-19. Det samme er en række andre selskaber, der også er i gang med at udvikle en vaccine, som Moderna, Pfizer og Johnson&Johnson (J&J).

Kilde: /ritzau/