EU håndplukker foretrukne medier: Skal bekæmpe fake news i partnerskab med bureaukraterne

Ifølge EU's top er det nødvendigt fra fælleseuropæisk hold at bekæmpe det, som Bruxelles anser for fake news.

Lars Bjørknæs,

18. juni 2021

Det er efterhånden nogle år siden, at begrebet fake news for alvor blev brugt overfor historier og medier, magthaverne var utilfredse med. Således er det eksempelvis kun i meget begrænset omfang blevet brugt overfor TV2, på trods af den statslige tv-station i denne tid er under beskydning for at opfinde en historie, som kunne have påvirket det grønlandske valg tidligere på året.

Men fra EU-systemet er det tilsyneladende stadig et væsentligt spørgsmål, hvilket kan ses af offentliggørelsen af et nyt projekt, hvor udvalgte medier kan få tilskud på i alt lige over 55 millioner kroner. I en pressemeddelelse fra EU-systemet lyder det, at der er tale om et partnerskab, hvor medierne udvælges til at bekæmpe fake news.

Programmet er sat i værk af Vera Jourova, der er kommissær for området Værdier og Gennemskuelighed. Et område hvor tjekken, hvis politiske karriere blev kickstartet i et parti stiftet af Tjekkiets næst rigeste mand, må siges at være et kontroversielt valg. Det efter at hun i 2006 stod tiltalt for korruption, efter beskyldninger om modtagelse af bestikkelse, for at sikre tildeling af EU-midler til Budisov i den sydøstlige del af Tjekkiet.