Trump erkender nederlag og lover fredelig overgang til Biden

Afgående præsident Trump erklærer sig uenig i valgresultatet, men lover at forlade Det Hvide Hus 20. januar.
Donald Trump delte under urolighederne i Washington en video på sociale medier, hvor han gentog, at "valget er blevet stjålet fra os". Efter at Kongressen formelt har godkendt Bidens sejr, har Trumps talsmand udsendt en erklæring, hvor Trump lover en fredelig magtoverdragelse.
Donald Trump delte under urolighederne i Washington en video på sociale medier, hvor han gentog, at "valget er blevet stjålet fra os". Efter at Kongressen formelt har godkendt Bidens sejr, har Trumps talsmand udsendt en erklæring, hvor Trump lover en fredelig magtoverdragelse.

180Graders Redaktion,

07/01/2021

Donald Trump lover en velordnet overdragelse af præsidentposten til Joe Biden 20. januar.

Det siger den afgående præsident i en meddelelse, som hans talsmand, Dan Scavino, deler på Twitter.

- Selv om jeg er fuldstændig uenig med resultatet af valget, og fakta underbygger det, vil der blive en velordnet overdragelse 20. januar, siger Trump i meddelelsen.

- Jeg har altid sagt, at vi ville fortsætte vores kamp for at sikre, at kun lovlige stemmer blev talt. Og selv om dette markerer slutningen på den største periode i historien, så er det kun begyndelsen på vores kamp for at gøre USA stort igen.

Meldingen kommer, umiddelbart efter at Kongressen formelt har godkendt Joe Biden som USA's næste præsident efter at have optalt og godkendt valgmandsstemmerne.

306 valgmænd går til Biden, mens Trump har fået 232 valgmænd.

Dermed vil Biden 20. januar blive taget i ed som USA's næste præsident, mens Kamala Harris bliver indsat som landets nye vicepræsident.

Processen med at godkende valgresultatet blev afbrudt onsdag aften dansk tid, da hundredvis af Trump-støtter trængte ind i kongresbygningen.

Situationen var ude af kontrol både inden og uden for Kongressen. I alt fire personer har ifølge politiet mistet livet i forbindelse med urolighederne.

Trump selv har ikke delt sin erklæring om en fredelig magtoverdragelse på Twitter.

Hans Twitter-konto blev omkring klokken et natten til torsdag dansk tid blokeret af det sociale medie i 12 timer.

Det skete, efter at han blandt andet havde delt en video midt under urolighederne ved Kongressen, hvor han opfordrede sine tilhængere til at gå hjem. Men samtidig gentog han også sine udokumenterede påstande om valgsnyd.

Twitter har ifølge Bloomberg News truet med at udelukke Trump helt fra det sociale medie, hvis ikke han fjernede videoen og to andre opslag, som ifølge Twitter opildner til vold.

Opslagene er efterfølgende blevet slettet fra Trumps Twitter-profil.

Også YouTube har fjernet en video, som Trump delte i forbindelse med urolighederne, ligesom at Facebook har blokeret Trump i 24 timer.

Kilde: /ritzau/