Overvældende sejr: Trump får 97,1% af stemmerne

Ved det første primærvalg i delstaten Iowa trækker den siddende præsident Donald Trump en stor sejr hjem med 97,1% af stemmerne.
Den amerikanske præsident Donald Trump får massiv opbakning ved første primærvalg i delstaten Iowa. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix)
Den amerikanske præsident Donald Trump får massiv opbakning ved første primærvalg i delstaten Iowa. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

04/02/2020

Mens Demokraterne stadig har problemer med overhovedet at få optalt stemmerne fra primærvalget i delstaten Iowa, endsige udnævne en vinder, kan den siddende amerikanske præsident Donald Trump varme sig ved tanken om en overvældende sejr blandt de republikanske vælgere.

Det Republikanske Parti har nemlig ikke haft nogle problemer med optællingen af stemmerne, og her var udfaldet endog meget tydeligt: Donald Trump hiver sejren hjem med 97,1% af stemmerne.

Det skriver flere amerikanske medier.

Trumps to modkandidater i kampen om at blive Republikanernes præsidentkandidat er da også to ganske ukendte skikkelser. Resultaterne var da også herefter.

Bill Weld, forretningsmand og tidligere guvernør i Massachusetts, fik således 1,3% af stemmerne. Endnu værre gik det for den tredje republikanske kandidat, radioværten og politikeren Joe Walsh. Han har siddet en periode i Repræsentanternes Hus og fik kun 1,1% af stemmerne ved primærvalget i Iowa.

Øvrige kandidater fik 0,5% af stemmerne.

Resultatet fra Iowa - som er det første i rækken af primærvalg i de amerikanske delstater - anses som et afgørende startskud for de håbefulde kandidater og et pejlemærke for, hvem der kan løbe med ikke alene nomineren til præsidentkandidat, men også med sejren til selve præsidentvalget.

Demokraternes kandidatfelt er markant større end Republikanernes og består af Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Michael Bloomberg og en række mindre kendte kandidater.