Mette Frederiksen gør grin med Cataloniens selvstændighedsdrømme i viral video

Den danske statsminister er ufrivilligt gået viralt i Spanien, hvor en tale afholdt i Folketinget bruges til at latterliggøre catalanernes ønske om selvstændighed.

Lars Bjørknæs,

08. marts 2021

I Danmark har vi de seneste år ofte gjort brug af en voldsomt grinende og næsten tandløs spansk mand, når der har skullet gøres grin med nogle, som af den ene eller anden årsag måtte have gjort sig fortjent til det. Det eksempelvis hvor et fodboldhold over en længere periode har leveret dårlige resultater, hvilket rivalernes fans morer sig over.

Det er sket via forkerte oversættelser i form af undertekster, der fortæller en helt anden historie end den rigtige. En fremgangsmåde der nu også er kommet til Spanien, hvor det er Mette Frederiksen der spiller den ufrivillige hovedrolle. Det ved at spaniere har sat undertekster på en tale, hun holdt i Folketinget tilbage i 2019. En tale der i Danmark huskes for, at det var her, at den på daværende tidspunkt nytiltrådte statsminister fortalte om to elefanter og en kamel, som staten havde købt af et cirkus.

Det medførte en lang række grin fra selv politiske modstandere, hvilket i de spanske undertekster er blevet til, at hun gør latterliggør catalanernes drømme om selvstændighed. Et emne der er særdeles aktuelt i ferielandet, efter at Catalonien for nyligt afholdt lokalvalg.


Forkert oversættelse : Catalonien har kun eksisteret i 8 sekunder

Videoen, som du kan se her, fik for alvor vind i sejlene hen over den forgangne weekend, efter at blandt andet den spanske advokat og journalist Javier Gimeno Priede bragte den på sin Twitter-profil i fredags. Det medførte flere tusinde delinger, hvor af det fremgår af såvel Priedes opslag som en række af kommentarerne, at oversættelsen af Mette Frederiksens tale skulle være rigtig.

Det på trods af at underteksterne tydeligvis ikke giver et korrekt billede af, hvad socialdemokraten sagde tilbage i 2019. Blandt andet siger hun ifølge videoen, at Catalonien er et land, der kun har eksisteret i 8 sekunder. Ligesom den også giver det indtryk, at hun mener at der er chokerende mange fysiske ligheder mellem kiksede danske og catalanske politikere.

Ved siden af den forkerte oversættelse af Mette Frederiksens tale, bruger videoen en række lidet flatterende billeder af catalanske politikere. Hovedsageligt af separatistledere, som indenfor de seneste år har gjort sig bemærket i blandt andet korruptionsskandaler.