Frankrig har ulovligt brugt droner til at sikre coronalockdown

De franske myndigheder har i strid med loven brugt droner til at overvåge, om folket overholdt udgangsforbud.
Det var ikke lovligt, at de franske myndigheder brugte droner til at overvåge, om befolkningen overholdt udgangsforbud, konkluderer Frankrigs datatilsyn.
Det var ikke lovligt, at de franske myndigheder brugte droner til at overvåge, om befolkningen overholdt udgangsforbud, konkluderer Frankrigs datatilsyn.

180Graders Redaktion,

14/01/2021

Frankrigs datatilsyn giver det franske indenrigsministerium en påtale for ulovlig brug af droner i kampen for at begrænse coronasmitten.

Det skriver det franske datatilsyn, CNIL, i en meddelelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Myndighederne i Frankrig har i nogle tilfælde brugt droner til at kontrollere, at befolkningen har overholdt de restriktioner, som er indført for at begrænse coronapandemien.

CNIL oplyser, at der i Frankrig på nuværende tidspunkt ikke findes nogle love, der tillader ministeriet at bruge kameraer, som kan tage billeder, hvor personer kan identificeres.

Under den første nedlukning i foråret 2020 indførte Frankrig et udgangsforbud. Og for at sikre, at det franske folk blev indendørs, indsatte politiet helikoptere og droner.

Menneskerettighedsgrupper protesterede over, at befolkningen blev filmet uden at få vide det, og at der ikke var sat grænser for, hvor længe optagelserne kunne gemmes. Derfor krævede de sagen for en domstol.

Brugen af droner blev efterfølgende bremset af Frankrigs øverste forfatningsdomstol på grund af hensyn til befolkningens privatliv. Det skriver Bloomberg.

Her lød det, at droner med kameraer ikke kan bruges, før der er vedtaget en lov, som sikrer beskyttelsen af privatlivet. Eller før dronerne udstyres med teknologi, der gør det umuligt at identificere personer på videooptagelserne.

Frankrig, der har en befolkning på omkring 68 millioner, har siden foråret registreret flere end 2,8 millioner bekræftede smittetilfælde.

Det er det femtehøjeste smittetal på verdensplan.

I alt er mere end 69.000 franskmænd registreret døde med coronavirus.

I Frankrig er man ligesom i resten af Europa meget bekymret over den mere smitsomme variant af coronavirus B117, som er begyndt at sprede sig.

Frankrigs premierminister, Jean Castex, vil torsdag holde en tale om coronasituationen, og her er det ventet, at der kan komme nye restriktioner. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Kilde: /ritzau/