For anden dag sender Kina større flystyrke mod Taiwan-zone

USA's nye regering bekræfter klippefast støtte til Taiwan og sender hangarstyrke ind i Det Sydkinesiske Hav.
Hangarskibet "Theodore Roosevelt" anfører en amerikansk flådestyrke, der i weekenden er sejlet ind i Det Sydkinesiske Hav, mens spændingernen mellem Kina og Taiwan stiger. (Arkivfoto)
Hangarskibet "Theodore Roosevelt" anfører en amerikansk flådestyrke, der i weekenden er sejlet ind i Det Sydkinesiske Hav, mens spændingernen mellem Kina og Taiwan stiger. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

24/01/2021

Kina har søndag for anden dag i træk sendt en større flystyrke mod en zone ud for det sydvestlige Taiwan.

Det oplyser Taiwans forsvarsministerium.

Søndag drejer det sig om 15 kinesiske fly, herunder 12 kampfly, der er trængt ind i Taiwans militære zone mellem den sydvestlige del af øen og øgruppen Pratas, som kontrolleres af Taiwan. Det rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Taiwan har sendt sine egne kampfly på vingerne som et modsvar, hedder det.

Lørdag sendte Kina otte bombefly og fire kampfly ind over samme område i Taiwans militære luftrum. Det fik Taiwan til at aktivere sit luftværn, mens man fulgte situationen.

Samtidig med at spændingerne vokser mellem Kina og Taiwan, har USA sendt en flådestyrke anført af hangarskibet "Theodore Roosevelt" ind i Det Sydkinesiske Hav.

Fra den nye regering i USA under præsident Joe Bidens ledelse hedder det, at den amerikanske støtte til Taiwan er "klippefast", skriver AFP.

Stop med at lægge pres på Taiwan, lyder det fra USA's udenrigsministerium. Gå i stedet i dialog med "Taiwans demokratisk valgte repræsentanter", siger en talsmand for ministeriet.

De kinesiske fly fløj lørdag ind over et hjørne af luftforsvarets identifikationszone ud for det sydvestlige Taiwan.

Kina, som gør krav på Taiwan som en del af folkerepublikken, har gennemført næsten daglige overflyvninger af havet mellem det sydlige Taiwan og øerne Pratas.

Men det har typisk kun handlet om et eller to fly på rekognoscering.

Derfor er det usædvanligt, at der pludselig er så mange kinesiske fly. Ifølge Taiwan drejede det sig om otte H-6K bombefly, der er i stand til at medbringe atomvåben, og fire kampfly af typen J-16.

Ifølge Taiwans regering fik flyene ordre til straks at fjerne sig, og luftværnet blev gjort klar.

Taiwan, der opstod som en selvstændig republik efter den kommunistiske revolution i Kina i 1949, har i dag et fuldt udviklet demokrati. Men kun et fåtal af lande anerkender Taiwan som en uafhængig stat.

Kilde: /ritzau/