Assange-sag falder fra hinanden: Kriminelt kronvidne erkender at have opfundet beskyldninger mod Wikileaks-stifter

Kronvidnet er samtidig kommet under beskydning for, at han ikke kun har snydt Wikileaks for mere end 300.000 kroner – men også misbrugt immunitetsstatus til at begå yderligere kriminalitet.

Lars Bjørknæs,

29/06/2021

De seneste år har Julian Assange siddet fængslet i England, efter at han i en årrække havde politisk asyl på Ecuadors ambassade i London. Det som konsekvens af, at de amerikanske myndigheder kræver ham udleveret fra England, da de mener, han kan kædes sammen med en række hackerangreb.

Et kronvidne i sagen har været Sigurdur Ingi Thordarson, der ifølge egne oplysninger skulle have fået bistand fra Julian Assange, så han kunne foretage hackerangreb for at hente dokumenter, efterfølgende offentliggjort af Wikileaks. Udsagn fra Sigurdur Ingi Thordarson, som på mange måder har været afgørende for den amerikanske udleveringssag, fordi islændingen derved kunne dokumentere, at Assange havde begået egentlige kriminelle handlinger – i stedet for alene at have været med til at offentliggøre en lang række dokumenter på samme måde, som også store amerikanske medier løbende har gjort.

Men nu lyder det fra Sigurdur Ingi Thordarson, der tidligere er blevet dømt for forskellige former for kriminalitet og aktuelt efterforskes for at have stjålet lige over 300.000 kroner fra Wikileaks-organisationen, at det hele var opdigtet. Det fortæller han til den islandske avis Stundin, som heller ikke har kunnet finde beviser for, at Julian Assange på nogen måde skulle have deltaget i hackerangreb.

Med Sigurdur Ingi Thordarson tilståelse, som kommer i forlængelse af beskyldninger om yderligere kriminalitet begået under immuniteten tildelt af FBI grundet samarbejdet med det amerikanske forbundspoliti, står den amerikanske anklagemyndighed ifølge Stunding tilbage med en meget stor udfordring. Nemlig det såkaldte New York Times-problem, som hentyder til, at meget af det samme materiale Julian Assange er blevet beskyldt for uretmæssigt at have offentliggjort, også er blevet bragt af den store amerikanske avis.

Efter Sundins afsløring af Sigurdur Ingi Thordarson brug af urigtige beskyldninger overfor Julian Assange, vil det i givet fald ikke kun være australieren, der skal på anklagebænken – det vil den hæderskronede, venstreorienterede avis også skulle.