To højesteretsdommere udtræder af rigsret grundet inhabilitet

Grundet inhabilitet i sagen mod Støjberg udtræder to dommere. Det betyder, at også to folkevalgte udtræder.
Den blot sjette rigsretsag i danmarkshistorien bliver mod Inger Støjberg, der er tidligere medlem af Venstre. Det er den blot anden i 100 år.
Den blot sjette rigsretsag i danmarkshistorien bliver mod Inger Støjberg, der er tidligere medlem af Venstre. Det er den blot anden i 100 år.

180Graders Redaktion,

19/02/2021

To højesteretsdommere udtræder af Rigsretten på grund af inhabilitet i den kommende sag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg, der er tidligere medlem af Venstre.

Det indebærer, at også to folketingsvalgte udtræder, idet der skal være en lige fordeling af juridisk valgte og politisk valgte.

Det fremgår af en kendelse, som Rigsretten har afsagt skriftligt fredag.

- Rigsretten finder, at der herefter foreligger omstændigheder, som er egnet til at rejse tvivl om Vibeke Rønnes og Hanne Schmidts fuldstændige upartiskhed.

- Vibeke Rønne og Hanne Schmidt kan derfor ikke deltage i sagens behandling, lyder kendelsen.

Højesteretsdommer Vibeke Rønne har et nært venskabsforhold til advokat Anne Birgitte Gammeljord, der er valgt af Folketinget som en af sagens anklagere.

Højesteretsdommer Hanne Schmidt har et nært venskabsforhold til Lykke Sørensen, der var afdelingschef i Udlændingeministeriet i 2016, da sagen opstod.

Hun var et centralt vidne under afhøringen i Instrukskommissionen, der blev nedsat for at gennemgå sagen, som førte til, at der blev rejst en rigsretssag. Den begynder til september, og der ventes dom inden årets udløb.

Da Rigsretten formelt er nedsat allerede, kan de to dommere ikke erstattes af andre dommere. Det skyldes, at de stadig er medlem af Rigsretten ifølge Grundloven.

De kan bare ikke være med i den konkrete sag.

Det betyder et farvel til de to folketingsvalgte dommere, som er valgt til sidst.

Det er advokat Mette Vestergaard Huss, der er valgt på vegne af Venstre, og advokat Leif Donbæk Thomsen, der er valgt på vegne af SF.

Det mindste antal samlede dommere, der skal være, for at en sag kan gennemføres, er 18. Det vil sige ni højesteretsdommere og ni folketingsvalgte.

Rigsretten har efter dagens kendelse i alt 26 medlemmer.

Sagen omhandler ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig. Det fandt sted, da Inger Støjberg var minister. Hun har siden forladt Venstre, da et flertal af partiet stemte for en rigsretssag.

Kilde: /ritzau/