S uafklaret om rigsret mod Støjberg: Vil drøfte det internt

Flere partier vil drøfte advokaters vurdering af Støjberg-sag internt og beslutte sig inden for en uge.
Retsordfører Jeppe Bruus vil nu drøfte to uvildige advokaters vurdering af en mulig rigsretssag mod Inger Støjberg (V) med sine partifæller, før partiet melder ud, om det vil støtte en sådan sag. (Arkivfoto)
Retsordfører Jeppe Bruus vil nu drøfte to uvildige advokaters vurdering af en mulig rigsretssag mod Inger Støjberg (V) med sine partifæller, før partiet melder ud, om det vil støtte en sådan sag. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

06/01/2021

Hverken Socialdemokratiet eller De Konservative er onsdag klar til at afgøre, om de ønsker at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg (V).

Det siger partierne efter et møde, hvor to uvildige advokater har givet deres vurdering. Advokaterne vurderer, at der er en "rimelig formodning" om dom, hvis der rejses tiltale mod Støjberg.

- Nu skal vi tilbage og drøfte, hvad det fører til af konsekvenser, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, efter mødet.

- Jeg vil ikke gå ind og vurdere det lige nu. Nu har vi modtaget materialet og fået en gennemgang af det både fra Inger Støjbergs bisidder og fra de advokater, som Folketinget har hyret. Næste skridt er, at man drøfter det internt i partierne.

Det samme er tilfældet hos De Konservative, oplyser Mai Mercado (K).

- Vi skal drøfte det og træffe beslutning i fællesskab, siger hun efter mødet onsdag.

- Vi vil formentlig træffe beslutning om det i denne uge, fordi vi fredag eller i begyndelsen af næste uge har et møde i Underudvalget for Forretningsordenen, hvor vi skal træffe beslutning om indstilling til Udvalget for Forretningsordenen.

Også Enhedslisten oplyste umiddelbart efter mødet, at advokaternes vurdering ville blive drøftet internt. Kort efter meddelte partiet dog, at man anbefaler en rigsret.

Årsagen til, at det drøftes, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg, er en delberetning fra Instrukskommissionen.

Den har behandlet forløbet om en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet. Dengang var Inger Støjberg udlændinge- og integrationsminister.

Instruksen fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Kommissionen konkluderede, at Støjberg var vidende og advaret om, at en adskillelse af alle asylpar ville være i strid med loven.

Det er dog ikke fundet bevist, at Støjberg "direkte har udtalt en tjenestebefaling om, at ministeriets embedsfolk skulle iværksætte en administration i strid med loven".

Kommissionen fandt også, at Støjberg ved flere lejligheder har vildledt Folketinget i sagen.


Kilde: /ritzau/