Regeringen dropper fuld grænsekontrol

Grænsekontrollen bliver fra torsdag mindsket ved alle grænser. Det oplyser Rigspolitiet.
Efter at være lukket siden marts bliver grænserne mere åbne fra i dag, torsdag.
Efter at være lukket siden marts bliver grænserne mere åbne fra i dag, torsdag.

180Graders Redaktion,

03/09/2020

Den omfattende grænsekontrol både mod blandt andet Tyskland og Sverige bliver fra torsdag mindsket. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Grænsekontrollen blev indført i marts for at styrke kontrollen med indrejsende, der kan være smittet med covid-19 og dermed bringe smitten til Danmark.

- Regeringen har besluttet, at politiet fra i dag den 3. september 2020 overgår fra fuld grænsekontrol til tilpasset kontrol ved alle danske grænseovergange.

- Den tilpassede grænsekontrol indebærer, at grænsekontrollen generelt gennemføres med periodevise og stikprøvebaserede indsatser, skriver Rigspolitiet.

Det oplyses yderligere, at man "snarest muligt" vil åbne alle grænseovergange til Tyskland.

Grænsekontrollen, og i en periode nærmest lukkede grænser, har givet frustration ikke mindst i grænseområderne, da det har ført til lange køer.

- Politiet forventer, at den tilpassede grænsekontrol vil give en smidigere afvikling og dermed en kortere ventetid for rejsende ind i Danmark, skriver Rigspolitiet.

Den fulde grænsekontrol og strikse indrejserestriktioner har været et politisk slagsmål i takt med, at situationen med covid-19 blev mindre akut. Torsdag er der da også både ros og rynkede bryn over beslutningen.

- Dette må ikke blive første skridt til en afvikling af grænsekontrollen. Vi vil derfor i forhandlingerne om et nyt politiforlig kræve grænsekontrollen gjort permanent!, skriver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på Twitter mens De Radikales Kristian Hegaard skriver:

- Så er alle grænserne til og fra Tyskland åbne igen. Godt for pendlerne og grænselandet.

I de danske lufthavne vil der fortsat være fast politibemanding.

- Covid-19 indsatsen i de internationale lufthavne vil i forhold til ankomster fra åbne lande i Schengen-området, også basere sig på stikprøvevis kontrol, men også her spiller det aktuelle efterretningsbillede, de lokale forhold og trafikmønstre en rolle i grænsekontrollen.

- Der vil fortsat være fuld indrejsekontrol med indrejsende fra fly, der kommer fra karantænelande, skriver Rigspolitiet.

Kilde: /ritzau/