Milliarderstatning til minkavlerne er på plads

De tidligere danske minkavlere får en erstatning for den ulovlige minkaflivning på op mod samlet 18 milliarder kroner. De første udbetalinger kan allerede komme til februar.
Minkavler Erik Vammen.
Minkavler Erik Vammen.

180Graders Redaktion,

25/01/2021

Mandag aften er en aftale om erstatning til de minkavlere faldet på plads. Aftalen komme til at lyde på en erstatning helt op til 18 milliarder kroner til hele erhvervet. Aftalen giver en erstatning for tabet af ex-minkavlernes mink og erstatning for den tabte værdi de næste 10 år frem.

Ifølge Fødevarestyrelsen var der i Danmark 1139 minkfarme, hvilket vil betyde en erstatning på knap 16 millioner kroner per farm i runde tal. Det er dog afhængigt af, hvordan den endelige aftale kommer til at se ud.

De mange milliarder kroner skal ses i lyset af, at minkavlerne reelt har afviklet deres erhverv i en periode, fordi coronavirus var muteret i mink, og det kunne svække vaccinerne.

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance.

De Konservative har talt for at lave en dvaleordning, så minkavlere får mulighed for en kompensation de næste par år, mens coronavirus er et problem for fortsat avl. Så kan de genstarte deres erhverv, hvis de ønsker. Da en dvaleordning ikke er med i aftalen har hverken de Konservative, Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti gået med i aftalen.

Dermed er der sat et punktum for de tidligere minkavlere, nu hvor deres erstatning er kommet på plads.

Kilde: /ritzau/