Genåbning ventes at styrke økonomien med flere milliarder

Ifølge finansministeren vil genåbningen af butikker udgøre et vigtigt bidrag til genopretningen af økonomien.
Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder genåbningen af detailhandlen for et vigtigt bidrag til at få gang i økonomien igen. (Arkivfoto)
Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder genåbningen af detailhandlen for et vigtigt bidrag til at få gang i økonomien igen. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

24/02/2021

Når flere butikker som led i genåbningen af Danmark fra mandag igen kan tage imod kunder, vil det være med til at styrke den danske økonomi.

Samlet ventes genåbningen at bidrage med mere end to milliarder kroner om måneden til den danske økonomi målt på bruttonationalproduktet (bnp).

Det skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

- Genåbningen af detailhandlen er et vigtigt bidrag til at få gang i økonomien igen. Vi ved, at mange små butikker rundt om i landet er hårdt ramt.

- Nu kan de butikker, der har mindst betydning for smittespredningen, få gang i forretningen igen, siger Wammen i pressemeddelelsen.

Fra mandag kan udvalgsvarebutikker på op til 5000 kvadratmeter genåbne med skærpede afstandskrav i hele landet. Det gælder dog ikke butikker, der er placeret i storcentre.

Større butikker kan også åbne for et begrænset antal kunder mod tidsbestilling. Men det kræver en godkendelse fra sundhedsmyndighederne.

Foruden en genåbning af flere butikker omfatter genåbningen også, at flere skoleelever vil kunne vende tilbage tilbage til fysisk undervisning.

Finansministeren skønner, at cirka 37.000 danskere vil kunne vende tilbage på arbejde som følge af genåbningen.

Aftalen om genåbningen er indgået mellem regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.

De blå partier samt Alternativet har ikke været en del af aftalen, da de har ment, at der skulle åbnes mere op, end regeringen havde lagt op til.

- De seneste måneder har været en svær tid, men danskerne har endnu engang vist deres vilje og evne til at gøre en indsats for at få smitten ned.

- Det vil regeringen ikke sætte over styr med en overilet genåbning.

- Nu er det helt afgørende, at vi åbner forsigtigt og fornuftigt op, og at vi fortsat følger udviklingen nøje. Vi skal ikke risikere en ny nedlukning, fordi vi åbner for hurtigt op, siger Nicolai Wammen.

Sidste år sørgede coronavirusset for at give Danmarks økonomi den største nedtur i mere end ti år.

Økonomien skrumpede således med 3,7 procent i 2020. Det har en indikator for den økonomiske udvikling tidligere vist fra Danmarks Statistik.

Sidst økonomien skrumpede mere end 3,7 procent, var i 2009. Dengang slog finanskrisen økonomien tilbage med 4,9 procent i løbet af et år.


Kilde: /ritzau/