Forslag: Sænk selskabsskatten til 20 procent

Der er behov for at sætte gang i den danske økonomi, hvis ikke den finansielle krise efter nedlukningen af samfundet skal sætte sig fast, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.
SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt. (Foto: Ulrik Jantzen / BuroJantzen.com)
SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt. (Foto: Ulrik Jantzen / BuroJantzen.com)

180Graders Redaktion,

27/05/2020

Coronakrisen har ramt danske virksomheder hårdt og sendt samfundsøkonomien ud på en glidebane. Det viser Finansministerets nye prognose for Danmarks økonomi, der forudser et fald i BNP på -5,3 pct. og et fald i privatforbruget på -3,0 pct. i år.

For at imødegå krisen er det nødvendigt med handling, der stimulerer forbruget. Dansk økonomi har brug for at blive sat i gang, lýder det fra SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

”Virksomhederne er blevet genåbnet, men mange af dem til markant færre kunder end før krisen. Hvis vi skal undgå fyringer og lukninger af virksomhederne, så er det bydende nødvendigt, at vi igen får gang i hjulene rundt omkring landet,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

”Derfor har vi udarbejdet en række forslag til beslutningstagerne, der sigter på at øge aktivitetsniveauet i dansk økonomi, så virksomhederne kan tjene deres egne penge, klare sig uden hjælpepakker og deres medarbejdere igen kan gå på arbejde med løn i stedet for lønkompensation,” siger Jakob Brandt.

Et af de 19 forslag i SMVdanmarks idékatalog er at sænke selskabsskatten permanent til 20 procent.

- Lavere selskabsskat (og virksomhedsskat) fremmer vækst, produktivitet og investeringer. Satsen er desuden udsat for skattekonkurrence på baggrund af især den amerikanske skattereform, skriver SMVdanmark i deres idékatalog.

- SMVdanmark foreslår derfor, at selskabs- og virksomhedsskattesatsen nedsættes permanent til 20 pct.

Ifølge erhvervsorganisationens beregninger er der gevinst at hente ved at sænke selskabsskatten, der i dag er på 22 procent.

- Alene for nedsættelsen af selskabsskatten vil statskassen få et mindreprovenu efter tilbageløb og adfærd på 2,2 mia. kr. Samtidig vil det strukturelle BNP øges med 5,75 pct. og arbejdsudbuddet stige med 600 personer, lyder det fra organisationen.

SMVdanmark er en dansk erhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder indenfor bl.a. industri, byggeri og service. Den har ca. 20.000 medlemsvirksomheder.