Danmark giver 150 millioner mere til kriseramte Libanon

Udenrigsministeren vil på en international konference donere yderligere 150 millioner kroner til Libanon.
Tirsdagens eksplosion i den libanesiske hovedstad, Beirut, har medført enorme ødelæggelser. 158 er døde som følge af eksplosionen, mens 6000 blev såret.
Tirsdagens eksplosion i den libanesiske hovedstad, Beirut, har medført enorme ødelæggelser. 158 er døde som følge af eksplosionen, mens 6000 blev såret.

180Graders Redaktion,

09/08/2020

Danmark giver yderligere 150 millioner kroner til Libanon efter tirsdagens eksplosion i Beirut.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det danske bidrag bliver annonceret søndag af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på en international konference.

Donorkonferencen er arrangeret af FN's generalsekretær, António Guterres, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

På konferencen deltager stats- og regeringsledere fra hele verden. Formålet er at sikre international opbakning til Libanon.

Pengene, der indsamles på konferencen, skal både gå til humanitær hjælp her og nu - og til mere langsigtet arbejde med at få Libanon politisk og økonomisk på fode igen.

Jeppe Kofod oplyser, at der vil blive stillet nogle krav til den libanesiske regering om reformer og bekæmpelse af korruption som forudsætning for at modtage en del af den mere langsigtede støtte.

- Jeg har talt med den libanesiske udenrigsminister. Den besked, jeg har overbragt, er, at vi er klar til at hjælpe og vise vores medfølelse, siger Jeppe Kofod.

- Men samtidig ønsker vi, at den hjælp, vi giver, fører til bedre vilkår for Libanons hårdt prøvede befolkning. Hvilket befolkningen med rette kræver.

Han tilføjer, at genopretningen af Libanon også er vigtig for sikkerheden i hele regionen såvel som i Europa.

Danmark har tidligere sendt 12 millioner kroner til Beirut, som er gået til Røde Kors og Red Barnet, som arbejder i området. Desuden er der blevet sendt 600 kemikaliebeskyttelsesdragter til området.

Eksplosionen, der skete tirsdag aften, har foreløbig kostet 158 mennesker livet, mens over 6000 er blevet såret.

Den voldsomme eksplosion har samtidig forårsaget store ødelæggelser i det centrale Beirut og på havnen. Den er samtidig afgørende for de humanitære forsyningslinjer til Syrien og syriske flygtninge.

Libanon var i forvejen hårdt ramt af coronavirusset. Men på grund af eksplosionen arbejder hospitalerne nu yderligere på højtryk.

Samtidig skal op mod 300.000 mennesker genhuses, og fødevaresituationen er dybt alarmerende.

- Derfor vil størstedelen af midlerne, som Danmark giver, gå til direkte humanitær og socioøkonomisk støtte til de berørte, siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i pressemeddelelsen.

Kilde: /ritzau/