Vanopslagh: Oxfam-rapport om ulighed er meningsløs

En årlig rapport fra organisationen Oxfam Ibis om verdens ulighed er meningsløs og misvisende, mener Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh. Ifølge rapportens regnemetoder er en fattig bonde med tre geder rigere end Vanopslagh selv, påpeger han.
Alex Vanopslagh, Liberal Alliances partileder, taler på Folkemødet i Allinge på Bornholm i 2019. (Foto: Johan Wessman/News Øresund)
Alex Vanopslagh, Liberal Alliances partileder, taler på Folkemødet i Allinge på Bornholm i 2019. (Foto: Johan Wessman/News Øresund)

Claes Kirkeby Theilgaard,

20/01/2020

Hvert år udgiver organisationen Oxfam Ibis en rapport om verdens ulighed. Læser man rapporten og de overskrifter, den har genereret, ser det ud til at så meget skidt til derude i verden.

Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance, går dog i rette med det, han kalder for en "meningsløs" rapport. Han påpeger, at uligheden slet ikke er så voldsom, som rapporten påstår.

- I dag kan flere medier berette om, at Oxfam Ibis kommet med deres årlige rapport, der i følge Oxfam Ibis viser, at verdens ulighed er "ude af kontrol" - og det alt sammen skyldes “neoliberalisme”, skriver han i et Facebook-opslag.

- Men rapporten er meningsløs. I følge deres regnemetoder er denne bonde rigere end 1/3 af jordens befolkning - inkl folk som mig, der har studiegæld - fordi han ejer tre geder og ingen gæld har, fortsætter Alex Vanopslagh med reference til et til opslaget vedhæftet billede af en fattig bonde i et u-land med tre geder.

Dog er der masser af positive nyheder om verdens tilstand - også, når det kommer til spørgsmålet om ulighed og fattigdom. Det understreger Vanopslagh også i sit opslag:

- Oxfam Ibis - som i øvrigt er på finansloven hvert år - har held med at fremstille verden som et forfærdeligt sted. Desværre hjælper medierne hvert år med at videreformidle deres budskab år efter år. Sandheden er mere barmhjertig og opmuntrende. Heldigvis. For hvert sekund der går, er der to mennesker, der slipper ud af ekstrem fattigdom.

- Siden jeg stod op i morges, er over 40.000 mennesker sluppet ud af ekstrem fattigdom. Takket være markedsøkonomi, kapitalisme og privat ejendomsret, skriver han.