Kontroversiel britisk aktivist modtager Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris

Hvert år uddeler den danske forening Trykkefrihedsselskabet sin ytringsfrihedspris, Sappho-prisen. I år tildeles prisen den omdiskuterede britiske aktivist Tommy Robinson, der særligt er kendt for sin islamkritik.
Tommy Robinson taler på Speakers' Corner i London i 2018. (Foto: Shayan Barjesteh van Waalwijk van Doorn/Wikimedia Commons)
Tommy Robinson taler på Speakers' Corner i London i 2018. (Foto: Shayan Barjesteh van Waalwijk van Doorn/Wikimedia Commons)

Claes Kirkeby Theilgaard,

19/01/2020

Lørdag den 18. januar modtog den kontroversielle britiske aktivist Stephen Christopher Yaxley-Lennon, bedre kendt under sit alias Tommy Robinson, Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris, Sappho-prisen. Det skete ved et arrangement i Landstingssalen på Christiansborg.

- Tommy Robinson er en af Englands mest omstridte personer i disse år, men samtidig også en af de mest elskede, siger Trykkefrihedsselskabets formand Aia Fog.

Sappho-prisen gives til en person, der har udvist uforfærdethed og kompromisløshed i kampen, og formand Aia Fog mener, at Tommy Robinson lever op til dette.

- Vi har fulgt ham og hans arbejde indgående de seneste år: både hans kamp for ytringsfriheden i England og for overhovedet selv at komme til orde: han er jo blevet censureret og blokeret på stort set alle platforme og fængslet i flere omgange for at forsøge at lukke munden på ham. Det er en væsentlig præmis for at vi giver Sappho-prisen til Tommy Robinson, at han ikke er bukket under og har smidt håndklædet i ringen, men fortsætter sin kamp, trods den store modstand, han møder.

Udenfor prisuddelingen var moddemonstranter fra blandt andet flere venstreekstremistiske grupperinger dukket op.

Det skyldes, at Tommy Robinson er en kontroversiel figur, som særligt mange venstreorienterede er modstandere af. Blandt andet har Robinson været med til at stifte English Defence League, som er en islamkritisk bevægelse.

Tommy Robinson er særligt kendt for sin kritik af islam, indvandring og det multikulturelle samfund, og han er blevet bandlyst af så godt som alle sociale medier. Det gælder blandt andet Facebook, hvor alene omtale af aktivistens navn kan betyde udelukkelse for platformens brugere.

Desuden har Robinson flere domme på samvittigheden, herunder også en række voldsdomme for blandt andet overfald.

I TV-programmet Deadline på DR2 afviser Aia Fog dog, at man med tildeling af Sappho-prisen belønner Tommy Robinsons voldelige historik.

- Vi giver ham jo ikke ytringsfrihedsprisen for de domme, han har fået. Det belønner vi ham ikke for. Vi belønner ham for det arbejde, han har gjort i ytringsfrihedens tjeneste, siger hun.