Efter trusler fra Antifa: Trykkefrihedsselskabet må rykke arrangement til Christiansborg

Trusler fra antifascistiske grupperinger har fået udlejeren af det lokale, hvor Trykkefrihedsselskabet skulle have holdt arrangement til at aflyse. Nu bliver arrangementet rykket til Christiansborg.
De forskellige antifascistiske grupperingers voldsparathed er velkendt. Her er det grupperingerne Antifascistisk Aktion og Revolutionære Antifascister, der støder sammen med politiet ved en demonstration arrangeret af den anti-islamistiske organisation For Frihed den 3. september 2016. (Foto: Kristoffer Trolle/Flickr)
De forskellige antifascistiske grupperingers voldsparathed er velkendt. Her er det grupperingerne Antifascistisk Aktion og Revolutionære Antifascister, der støder sammen med politiet ved en demonstration arrangeret af den anti-islamistiske organisation For Frihed den 3. september 2016. (Foto: Kristoffer Trolle/Flickr)

Claes Kirkeby Theilgaard,

02/01/2020

Trykkefrihedsselskabet havde ellers inviteret til debatarrangement om den indvandringskritiske ungdomsorganisation Generation Identitær den 9. januar i Vartovs lokaler centralt i København. Men på grund af trusler fra flere antifascistiske grupperinger, der havde tænkt sig at møde op og forstyrre mødet har Grundtvigsk Forum, der udlejer lokalerne i Vartov, meldt ud at de ikke kan tage ansvar for at afholde mødet. Derfor er arrangementet nu rykket til mere sikre lokaler på Christiansborg.

Det skriver Trykkefrihedsselskabets formand Aia Fog i et indlæg på foreningens hjemmeside.

Antifascister ville blokere for mødet

Via blandt andet Facebook havde antifascistiske grupperinger, herunder Revolutionære Antifascister, kaldt til modstand mod arrangementet.

- Den 9. Januar er Identitær inviteret til paneldebat i indre by. Dette vil de bruge til at promovere sig selv, lokke nye til og normalisere deres fascistiske gruppe. Det bliver ikke uden modstand!, skriver antifascisterne i en beskrivelse til en Facebook-begivenhed.

Antifascisterne skriver endvidere:

- Der er mange måder, man kan være med på – Man kan stå fast foran indgangen og i området, man kan hænge bannere op, man kan dele kaffe og flyers ud til forbipasserende og meget, meget mere. Vores antal, beslutsomhed, kreativitet og vilje til at være mobile er nøglen til succes på dagen.

PET og politi var opmærksomme på trusler fra Antifa

Antifa-grupperingerne har ved mange lejligheder været voldelige mod politiske modstandere, og derfor var både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og politiet også opmærksomme på de planer, som antifascisterne havde lagt om at blokere for mødet.

Når Antifa indkalder til moddemonstrationer, er det ofte nødvendigt med stort politiopbud for at forhindre vold og uroligheder. Derfor havde politiet også på forhånd planlagt at være til stede til debatarrangementet på Vartov.

- Således også denne gang, hvor PET allerede før jul kontaktede os for at lade os vide, at de var opmærksomme på, at Antifa ville ”aktionere” mod vores møde, og at politiet derfor ville være til stede. Men ikke engang politiets tilstedeværelse er længere tilstrækkeligt til at skabe tryghed, når Antifa truer, skriver Aia Fog på Trykkefrihedsselskabets hjemmeside.

Hvem er Generation Identitær?

Generation Identitær er en ungdomsorganisation stiftet i 2012 i Frankrig. Siden er der kommet afdelinger til i flere europæiske lande. Den danske afdeling blev oprettet i 2017 og formelt anerkendt i 2018.

Organisationen er indvandringskritisk og imod indvandring fra ikke-vestlige lande til Europa. Blandt andet arbejder man i organisationen med et ønske om "remigration", altså at vende immigrationen om og således sende ikke-vestlige indvandrere tilbage til deres oprindelige hjemlande eller tilskynde dem til frivilligt at gøre dette.

Under overskriften "Hvem er Generation Identitær?" skulle Generation Identitær-medlemmet Frederik Rye Skov, journalist og forfatter Rasmus Dalland, historiker og blogger Morten Uhrskov og jurist og tidligere radiovært på 24Syv, Nima Zamani have debatteret organisationen og dens politiske mål.

Ifølge Trykkefrihedsselskabet vil arrangementet med hjælp fra Dansk Folkepartis folketingsmedlem Pernille Bendixen blive afholdt enten som planlagt den 9. januar eller snarest muligt derefter.