Trump går til forsvar for tidligere rådgiver efter fængselsdom

Roger Stone, præsidentens mangeårige rådgiver, er en god person, siger Donald Trump.
USA's præsident, Donald Trump, kommenterer i tale til politiet i Nevada en fængselsdom tidligere torsdag til hans rådgiver Roger Stone.
USA's præsident, Donald Trump, kommenterer i tale til politiet i Nevada en fængselsdom tidligere torsdag til hans rådgiver Roger Stone.

Claes Kirkeby Theilgaard,

21/02/2020

Den mangeårige rådgiver for USA's præsident Roger Stone har en meget god chance for at blive frikendt.

Det siger Donald Trump i tale, hvor han angriber den kvindelige leder for nævningetinget, der i november kendte Stone skyldig i at have løjet over for Kongressen og obstruere den særlige anklagers undersøgelse af russisk indblanding i USA's præsidentvalg i 2016.

Ifølge Trump var hun forudindtaget, skriver nyhedsbureauet AFP.

Torsdag idømte en føderal dommer Roger Stone en fængselsstraf på 40 måneder.

Trump betegner den 67-årige Stone som "en meget god person".

- Jeg følger dette meget tæt, og jeg ønsker, at det skal gå helt til enden, for Roger har en meget god chance for at blive frikendt efter min mening.

Det har de seneste dage svirret med rygter om, at Trump vil bruge sin magt som præsident til at benåde Stone.

Ikke mindst efter han få dage tidligere benådede 11 personer, flere med sager om korruption i bagagen. Men han antydede i sin tale torsdag, at en benådning ikke er det, han tænker på lige nu.

- Jeg vil lade denne proces køre færdig. På et tidspunkt vil jeg bestemme mig. Vi afventer det, siger han.

Demokraten Adam Schiff, der som formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus stod i spidsen for rigsretssagen mod Donald Trump i januar, advarer mod at benåde Roger Stone. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- At benåde Stone vil være en utrolig korrupt handling, når hans forbrydelser blev begået for at beskytte Trump, skriver Schiff i et tweet, efter at Stone tidligere torsdag var idømt sin fængselsstraf.

Stone blev dømt for at lyve over for Kongressen og for obstruktion af rettens gang i den såkaldte Rusland-undersøgelse.

- Han blev ikke retsforfulgt, som nogle har brokket sig over, for at forsvare præsidenten. Han blev retsforfulgt for at dække over præsidenten, sagde den føderale dommer, Amy Berman Jackson, ved domsafsigelsen torsdag ifølge Reuters.

Roger Stone havde forsøgt at skjule, at han fungerede som mellemmand i forhold til WikiLeaks og Rusland i valgåret 2016. Her offentliggjorde WikiLeaks materiale om Det Demokratiske Parti, som Rusland ifølge de amerikanske efterretningstjenester havde hacket sig til.

Det var materiale, som skulle skade partiets præsidentkandidat, Hillary Clinton, i opgøret mod Trump om at blive USA's præsident.

Kilde: /ritzau/