Studerende: SU'en skal fordobles

SU'en skal fordobles, mener studerende og debattør Jens Philip Yazdani. Ifølge ham skal den forhøjede SU hjælpe de 100.000 studerende, der er lever i "relativ fattigdom".
Over 100.000 studerende lever i "relativ fattigdom", mener Jens Philip Yazdani. Derfor skal SU'en ifølge ham fordobles. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Over 100.000 studerende lever i "relativ fattigdom", mener Jens Philip Yazdani. Derfor skal SU'en ifølge ham fordobles. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

19/02/2020

- 111.804 studerende mellem 18 og 30 lever under den af FN-fastsatte relative, fattigdomsgrænse. I Danmark ligger grænsen på ca. 10.000 kroner om måneden efter skat. Og den falder altså over 100.000 unge studerende under, eller svarende til hver anden!

Sådan indleder Jens Philip Yazdani et blogindlæg på Jyllands-Postens hjemmeside.

Yazdani er tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, venstreorienteret debattør og så studerer han persisk på Københavns Universitet.

Det undrer Jyllands-Posten-bloggeren, at folk kan acceptere, at unge skal leve i "relativ fattigdom".

- For børn er vi alle enige om, at det er skadeligt (at være fattig, red.). For voksne ligeså. Men akkurat for unge? Ja, der er det, hvis man skal tro den herskende konsensus, OK – og endda sundt, formativt; noget, der gir’ rygrad og som næsten fremstilles som en slags lidelsesideal.

Jens Philip Yazdani mener ikke, at man kan forvente, at studerende skal tage job eller lån under deres studie. Derimod mener han at SU'en skal fordobles, så de studerende får flere penge mellem hænderne.

- Fordobl SU’en, så den reelt afspejler minimumsbudgettet og fattigdomsgrænsen. En snuptagsløsning, der med ét kan udrydde store mængder af ungdommens fattigdom – og som afgjort også ville være en god investering for staten.

Derudover mener Yazdani, at staten skal gøre "noget" ved boligmarkedet, så det bliver nemmere og billigere for unge at finde bolig. Og så mener han også, at studerende skal regnes med i de officielle fattigdomsstatistikker, hvad de ikke gør i dag.

Yazdani slutter sit indlæg af med et ironisk tak:

- Tak fordi, du, kære boomer, læste med.