Regeringen dropper nationale test i folkeskolen

Forligspartierne er enige om de omstridte nationale test, som nu kan fravælges af de fleste, erfarer Ritzau.
Den seneste tid har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil forhandlet med Folketingets partier om de nationale test. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Den seneste tid har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil forhandlet med Folketingets partier om de nationale test. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

21/02/2020

Et flertal af landets skoler kan selv vælge, om de vil gennemføre nationale test i dette skoleår.

Partierne bag folkeskoleforliget er blevet enige om en aftale omkring de omstridte test. Det erfarer Ritzau.

Aftalen betyder, at 80 procent af skolerne frivilligt kan vælge at gennemføre nationale test i dette skoleår.

De 20 procent af skolerne, der klarer sig dårligst i dansk og matematik, skal fortsat gennemføre de nationale test, inden et nyt system bliver fundet.

Målet er, at en ny model for de nationale test skal findes i det kommende skoleår.

Fremtiden for de nationale test er blevet aktuel, efter at en evaluering for nylig slog fast, at de nationale test ikke giver et retvisende billede af de enkelte elevers faglige niveau.

Som det er i dag, får eleverne efter testen resultatet med hjem til forældrene i en lukket kuvert. I det igangværende skoleår skal forældrene ikke orienteres om deres barns resultat. Medmindre forældrene selv beder skolen om det.

Blandt Folketingets røde partier har man ønsket, at de nationale test skal sættes i bero. Det er det ikke endt med. Størstedelen af skolerne kan dog altså nu frivilligt vælge at gennemføre testene i dette skoleår.

Partierne har forhandlet hos børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om de nationale test den seneste tid.

Det er forventet, at forligspartierne kan præsentere en aftale fredag formiddag.

Kilde: /ritzau/