Pernille Vermund sagde "perker" på TV - nu kræver flere kolleger undskyldning

Tirsdag aften blev dokumentaren "Vermund og kampen om højrefløjen" sendt på DR
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

19/12/2019

Tirsdag aften blev dokumentaren "Vermund og kampen om højrefløjen" sendt på DR. Her følger man over 45 minutter Pernille Vermunds og hendes parti Nye Borgerliges vej mod Folketinget. Udover at give et indblik i den politiske verden, har dokumentaren allerede her kort tid efter premieren også skabt voldsom debat.

Godt 26 minutter inde i dokumentaren kalder Vermund en forbikørende i en limousine for en "perker" (nedsættende ord for folk med mellemøstlig eller arabisk herkomst, red.), og det har nu fået flere af Nye Borgerlige-formandens kolleger på Christiansborg til at kræve en undskyldning.

Vækker forargelse hos begge fløje af Folketinget

Pernille Vermunds udtalelse har vakt forargelse hos både højre- og venstrefløjen i Folketinget.

Til Ekstra Bladet fortæller Alternativets udlændinge- og integrationsordfører Sikandar Siddique, at "perker"-udtalelsen afspejler en syg kultur, og at Nye Borgerlige og Stram Kurs burde slå sig sammen.

"Der viser en syg kultur. Vermund, Thiesen (Mette Thiesen, Vermunds partifælle, red.) og Paludan er åbenbart ét fedt. Nye Borgerlige har forsøgt at pakke fremmedhad ind og gøre det til mainstream. Nu viser det sig, at når de tror, kameraerne er slukkede, at det er fremmedfjendske og racistiske udtalelser, der gør sig gældende", siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

"Thiesen er blevet dømt for at ærekrænke. Og nu ser vi Vermund også ytre sig fremmedfjendsk. Når partiets to hovedprofiler afslører en så fremmedfjendsk side, så er mit forslag, at de lige så godt kan sig slå sig sammen med Stram Kurs".

Også Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre har opfordret Vermund til at undskylde for udtalelsen, mens Mads Fuglede, der er Venstres udlændingeordfører også tager afstand.

"Det er et udtryk jeg aldrig ville bruge. Det er et meget nedsættende udtryk. Jeg synes hun skal gå ud og sige undskyld og sige, at det var en finke der røg af panden", siger Mads Fuglede til B.T.

Vermund: "En neger er en neger og en perker er en perker"

Pernille Vermund sagde "perker" på et tidspunkt, da hun virkede til at tro, at kameraerne var slukket. Efter udtalelsen kan man i dokumentaren se hende tage sig for munden, hvorefter hun bliver rettet af en tilstedeværende, der i stedet siger "udlænding".

Overfor Ekstra Bladet fortæller Nye Borgerlige-formanden dog, at hun ikke fortryder sin udtalelse. Hun understreger desuden, at hun ikke er "så politisk korrekt".

"Jeg har det fint med, det er blevet vist. Jeg er ikke så politisk korrekt, det har de fleste nok erfaret", siger Pernille Vermund.

"Jeg fortryder det ikke. Lad os nu kalde tingene, hvad de er, hvis man er neger, så er man neger, hvis man er perker, så er man perker, hvis man er indvandrer, så er man indvandrer", fortsætter hun.