Ny måling: Nye Borgerlige får største opbakning nogensinde

Et gennemsnit af februars meningsmålinger viser stor fremgang i vælgernes opbakning til Nye Borgerlige.
Nye Borgerliges formand Pernille Vermund kan glæde sig over en stor fremgang i de seneste målinger. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Nye Borgerliges formand Pernille Vermund kan glæde sig over en stor fremgang i de seneste målinger. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

09/03/2020

Den borgerlige opposition er over en bred kam præget af tilbagegang i vælgeropbakning, mens regeringspartiet Socialdemokratiet trodser en lang række møgsager og står til betydelig fremgang. Midt i det hele er der dog borgerlige solskinshistorier, viser et nyt gennemsnit af februars meningsmålinger udført af Altinget.

Ifølge det såkaldte Risbjergsnit, der laves af professor Kasper Møller Hansen, står Nye Borgerlige til at få 3,7 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Det er den største opbakning nogensinde i Altingets gennemsnit af målinger.

Resultatet på 3,7 procent er en fremgang på hele 1,3 procent fra valget i juni 2019, hvor Nye Borgerlige fik 2,4 procent af stemmerne.

Gennemsnittet af februars meningsmålinger kommer i kølvandet på en måling udført af analyseinstituttet Epinion for DR Nyheder og Altinget, som giver Nye Borgerlige en opbakning på 4,1 procent.

Altingets politiske kommentator Erik Holstein hæfter sig ved fremgangen, som ifølge ham begynder at lige en tendens.

- Der har været flere gode målinger til Nye Borgerlige på det sidste, så det begynder at ligne en tendens. Pernille Vermund kan både profitere af DF's fortsatte svækkelse og det fornyede pres fra flygtninge og migranter ved EU's ydre grænser, siger han til Altinget.

Udover Nye Borgerlige oplever også Det Konservative Folkeparti fremgang for tiden, og dette parti står i Epinion-målingen til 7,4 procent af stemmerne. En fremgang på 0,8 procent fra folketingsvalget.

Der er en statistisk usikkerhed ved målingens resultat for Nye Borgerlige på 1,0 procent og en usikkerhed på 1,3 procent for Konservative.

Samtidig kan det noteres, at det nye borgerlige parti Fremad står til så godt som ingen opbakning overhovedet i Epinion-målingen. Ikke én eneste af de adspurgte svarer, at de vil sætte deres kryds ved Simon Emil Ammitzbøll-Billes nye parti.