Mette Frederiksen: Indvandringen er skyld i stigende antisemitisme

Den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen melder nu klart ud om antisemitisme: den skyldes især den stigende indvandring, men også visse dele af venstrefløjen gør sig skyldige i jødehad.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterer udviklingen i Iran og Irak, i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag den 8. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterer udviklingen i Iran og Irak, i Spejlsalen i Statsministeriet onsdag den 8. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

21/01/2020

Statsminister Mette Frederiksen rejser onsdag til Israel for at deltage i markeringen af 75-året for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz. Forud for rejsen har statsministeren et klart budskab om antisemitisme, som hun leverer til avisen Politiken.

Statsministeren mener, at antisemitismen især stammer fra indvandrermiljøer og også den yderste venstrefløj.

- Vi ser antisemitismens grimme ansigt flere steder fra. Nu har vi haft nogle konkrete eksempler i Danmark igennem den senere tid med skænding af gravpladser og hærværk i forbindelse med Krystalnatten. Vi ser også ansatser til det på den yderste venstrefløj, og så ser vi det i dele af indvandrermiljøet i Danmark, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Mette Frederiksen er der behov for at sætte ind overfor selv "almindelig humor og falden på halen-komik", når den er rettet mod jøder. Uden at blive konkret, løfter statsministeren dog sløret for, at hun vil sætte ind overfor antisemitisme. Bl.a. ved at få lavet en officiel definition på antisemitisme, et begreb, der ofte er delte meninger om.

Overfor Politiken påpeger socialdemokraten endvidere, at vi har en tendens kun at fokusere på yderste højrefløj og nazismen, når vi taler om antisemitisme. Når den antisemitiske trussel ifølge hende mest stammer andetsteds fra, er det et problem.

- Jeg tror, der er en tendens til, når det handler om antisemitisme, at vi hurtigt har fokus på den yderste højrefløj på grund af koblingen til holocaust, nazismen og det, vi for eksempel så sidste år i Danmark (nynazister fra organisationen Nordfront, der bl.a. skændede jødiske gravsteder på årsdagen for Krystalnatten, red.). Men der er en grim antisemitisme i Danmark i dag, der ikke var der tidligere. På grund af indvandringen, siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen fortæller, at hun har mødt danske jøder, der bliver udsat for chikane og diverse ubehageligheder af indvandrere med "antijødisk tilgang". Det er uacceptabelt, mener statsministeren.

- Hvor nogle – og det er vigtigt for mig at sige – nogle med indvandrerbaggrund jo har en antijødisk tilgang. Både i forhold til Mellemøsten og i forhold til herboende jøder. Og det er dybt problematisk og også noget besynderligt noget. Jeg kan møde folk med jødisk baggrund, der har boet i Danmark i mange generationer og aldrig nogensinde gjort noget som helst dårligt i forhold til Danmark. De skal nu behandles dårligt af nogle, der lige er kommet hertil. Det kan vi grundlæggende ikke acceptere.