Flertal vil forbyde salg af lattergas til unge under 18 år

Alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance er enige om aftale, der skal begrænse brug af lattergas.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) ventes tirsdag formiddag at præsentere en samlet aftale, der skal begrænse salg af lattergas til særligt unge mennesker. (Arkivfoto).
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) ventes tirsdag formiddag at præsentere en samlet aftale, der skal begrænse salg af lattergas til særligt unge mennesker. (Arkivfoto).

Claes Kirkeby Theilgaard,

21/01/2020

Et bredt flertal i Folketinget er enig om, at det fremover skal være forbudt for unge under 18 år at købe lattergaspatroner. Det erfarer TV2.

Aftalen, der ventes at blive fremlagt i løbet af tirsdag, er indgået mellem alle partier i Folketinget undtagen Liberal Alliance, lyder det.

Partierne er - ud over et forbud for unge under 18 år - blevet enige om, at privatpersoner fremover kun må købe to lattergaspatroner af otte gram per køb.

Samtidig vil det heller ikke længere være muligt at købe lattergaspatroner i kiosker og andre butikker, der sælger alkohol, cigaretter og e-cigaretter, skriver TV2.

Radikale Venstre er over for Ritzau meget tilfreds med den aftale, der er på bordet.

- Det tegner jo til at blive en bred politisk aftale, hvor vi griber fat om roden af problemet og får gjort op med, at man kan købe lattergaspatroner alle mulige steder, hvor unge kan få fat i det sammen med tobak og alkohol, siger Radikale Venstres erhvervsordfører, Katrine Robsøe.

Hun tilføjer, at det er detaljer, der mangler, før en endelig aftale ligger klar.

Forhandlingerne om en aftale, der skulle begrænse unges adgang til lattergas, blev indledt kort før jul.

Regeringen ville begrænse de unges forbrug, efter at det sidste sommer kom frem, at mange unge havde et alt for højt forbrug, og at flere ligeledes oplevede bivirkninger som svimmelhed og iltmangel.

Lattergassen er egentlig tiltænkt brug i flødeskumssifoner.

Mandag kunne Ritzau ligeledes fortælle, at Giftlinjen i 2019 modtog 62 henvendelser om lattergas. Allerede fra 2016 til 2018 var der sket en fordobling fra 20 til 40 henvendelser.

De afsluttende forhandlinger om adgang til lattergas begynder tirsdag morgen, hvorefter erhvervsminister Simon Kollerup (S) og ordførere fra de øvrige partier ventes at præsentere aftalen ved et pressemøde.

Det har ifølge TV2 ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsministeren mandag.

Kilde: /ritzau/