Blå politikere kritiserer minister: Bland dig ikke i Ikea-åbning

Erhvervsminister Simon Kollerup er ikke begejstret for, at Ikea mandag åbnede sine varehuse i Danmark.
Ikea åbnede sine varehuse mandag, og der var kø lige fra start af.
Ikea åbnede sine varehuse mandag, og der var kø lige fra start af.

180Graders Redaktion,

28/04/2020

En række borgerlige politikere kritiserer erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at blande sig i Ikeas åbning.

Kollerup har varslet, at han vil "følge op" på sagen om Ikea, der mandag åbnede sine varehuse i Danmark, selv om ministeren har anbefalet virksomheder som Ikea at holde lukket grundet coronakrisen.

Det møder kritik fra blandt andre De Konservative, Liberal Alliance og Venstre.

- Når man lovligt gør det, man skal, så skal der ikke stå en minister og belære dem og fortælle dem, at det må de ikke, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

- Det er folks virksomheder, folks arbejdspladser og folks levebrød, vi taler om. Nu bliver det lige for magtfuldkomment og for vildt nok, det regeringen har gang i, siger Pape.

På Facebook spørger Vanopslagh, hvad ministeren har gang i.

- Det er uholdbart at have en minister for erhvervslivet, der siger til forretninger, der gerne må åbne, at de helst ikke skal gøre det, skriver han blandt andet og kommer med en opfordring til ministeren:

- I stedet for at have en regering, der skælder ud på og moraliserer over for virksomheder, der kan tænke selv og finde egne løsninger på udfordringer, så bør regeringen måske snarere lade sig inspirere:

- Storcentre og andre, der er (politisk påbudt) lukket, skal have lov til at åbne, hvis bare de lever op til klare og tydelige sundhedsfaglige retningslinjer for, hvordan man må åbne.

- Jeg savner en regering og en erhvervsminister, som har tillid til danskerne og danske virksomheder, skriver Vanopslagh.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, tilføjer:

- Det er besynderligt, at ministeren truer en virksomhed, der både følger loven og sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Enten er der et forbud, eller også er der ikke.

Løhde hæfter sig ved, at Ikea allerede 17. april annoncerede, at man ville åbne igen 27. april, og at ministeren dermed for længst kunne have håndteret den specifikke sag.

Ikea har forsvaret åbningen med, at der ikke har været noget konkret påbud om at holde lukket, at man i flere uger frivilligt har haft lukket, og at man i forbindelse med åbningen har indført en række corona-foranstaltninger.

Eksempelvis er der en maksimumkapacitet i varehusene, afstandskrav og håndsprit overalt.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, kalder Ikea-åbningen for positiv. Til Berlingske siger han, at landets storcentre, magasiner og restaurationsbranchen bør åbne som det næste.

Ikea-sagen kommer, efter at en række zoologiske haver har fulgt ministerens anbefalingen og har undladt at åbne 1. maj.

De zoologiske haver havde fået Rigspolitiets accept, lød det først, men de retningslinjer blev siden ændret.

Kilde: /ritzau/