Klimarådet vil indføre kæmpeafgifter på oksekød, mælk og benzin

Klimarådet foreslår i en ny rapport, at der lægges store afgifter på oksekød, mælk og benzin i et forsøg på at nå målet om 70% reduktion af CO2-udledningen i 2030.
I en ny rapport foreslår Klimarådet store afgifter på oksekød, mælk og benzin i et forsøg på at reducere udledningen af CO2. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
I en ny rapport foreslår Klimarådet store afgifter på oksekød, mælk og benzin i et forsøg på at reducere udledningen af CO2. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

09/03/2020

Klimarådet foreslår i en ny rapport store afgifter på oksekød, mælk og benzin som led i bestræbelserne på at nå klimamålet om 70% reduktion af Danmarks CO2-udledning i 2030.

Det skriver DR.

- Vi mener, det er helt nødvendigt at indføre en drivhusgasafgift for at nå i mål i 2030, og det er klart, at den har til formål at ændre danskernes og danske virksomheders adfærd, lyder det fra Klimarådets formand Peter Møllgaard.

Klimarådet rådgiver den socialdemokratiske regering i spørgsmål om klima, og foreslår i deres nye rapport, at der skal indføres store prisstigninger på blandt andet oksekød, mælk og benzin. Det på trods af, at klimaminister Dan Jørgensen (S) flere gange har lovet, at der ikke skal lægges klimaafgifter på oksekød.

Helt konkret vil et halvt kilo oksekød blive 13 kroner dyrere om ti år, hvis det står til Klimarådet. Samtidig bør priserne på mælk, benzin og diesel ifølge rådet stige med henholdsvis to, fire og fem kroner dyrere. Yderligere anbefaler Klimarådet, at man indfører en klimaafgift på flyrejser.

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer advarer mod klimaafgifterne.

- En afgift vil fuldstændig ødelægge vores konkurrenceevne. Det vil gøre, at danske varer bliver dyrere, det vil fremme grænsehandlen, og så tror jeg også, at det bliver meget vanskeligt overhovedet at administrere, siger formand Martin Merrild fra Landbrug og Fødevarer til DR.