USA dræber magtfuld iransk general i missilangreb

Højtstående iransk kommandør og medlemmer af irakiske paramilitære grupper meldes dræbt i Bagdad.
I et amerikansk luftangreb i Iraks hovedstad, Bagdad, er blandt andet generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, blevet dræbt. (Arkivfoto):
I et amerikansk luftangreb i Iraks hovedstad, Bagdad, er blandt andet generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, blevet dræbt. (Arkivfoto):

Claes Kirkeby Theilgaard,

03/01/2020

USA har udført et luftangreb i den irakiske hovedstad, Bagdad, hvor en højtstående iransk general er blevet dræbt.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I angrebet er generalmajor Qassem Soleimani, der er øverstkommanderende for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde, således blandt de dræbte.

- Dette angreb havde til formål at forhindre fremtidige iranske planer om angreb, skriver Pentagon i en meddelelse.

Det er USA's præsident, Donald Trump, der har givet ordren til angrebet, oplyser Pentagon ifølge nyhedsbureauet AFP.

- General Soleimani var aktivt i gang med planer om at angribe amerikanske diplomater og udsendte i Irak og regionen, skriver Pentagon.

- Soleimani og hans Quds-styrker var ansvarlige for hundredvis af amerikaneres og allieredes død og for at såre tusindvis af andre.

Trump har efter angrebet udsendt et billede af det amerikanske flag på Twitter uden yderligere kommentarer.

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at Qassem Soleimani er blevet dræbt. Det oplyser Iraks stats-tv ifølge Reuters.

Angrebet skete fredag morgen lokal tid nær den internationale lufthavn i Bagdad. To køretøjer eksploderede i forbindelse med missilangrebet.

Flere andre er dræbt i angrebet.

Det gælder blandt andet den irakiske paramilitære kommandør Abu Mahdi al-Muhandis, som var en rådgiver til Soleimani. Det oplyser en talsmand for den paramilitære gruppe Hashd Shaabi.

Samtidig meddeler lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa, at en af de dræbte er Mohammed al-Jaberi, der er talsmand for den magtfulde irakiske shiamuslimske og paramilitære gruppe Hashd Shaabi, der er støttet af Iran.

Organisation skriver på Facebook, at talsmanden er blevet dræbt i det, som organisationen kalder "en kujonagtig amerikansk bombning", skriver dpa.

Tilhængere af iranskstøttede paramilitære grupper stormede tirsdag USA's ambassade i Bagdad.

Fredag blev en irakisk militærbase angrebet, hvilket USA mistænker den iranskstøttede organisation Kataib Hizbollah for at stå bag. Her blev en amerikansk statsborger dræbt.

USA svarede igen i weekenden ved at angribe flere mål tilhørende gruppen. 25 militante blev dræbt, og 51 andre blev såret i angreb søndag.

Kilde: /ritzau/