Pave Frans opfordrer til at sige fra overfor antisemitisme

I anledning af 75-året for befrielsen af den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz beder Pave Frans verdens godt 1,3 milliarder katolikker om at sige fra overfor antisemitisme.
Pave Frans taler til tilhørere akkompagneret af børn fra Catholic Action den 26. januar. (Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Ritzau Scanpix)
Pave Frans taler til tilhørere akkompagneret af børn fra Catholic Action den 26. januar. (Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

27/01/2020

I anledning af 75-året for befrielsen af den nazistiske koncentrations- og udryddelseslejr Auschwitz i Polen kommer Pave Frans i sin ugentlige tale til tilhørere i Vatikanet med en opfordring om at sige fra overfor antisemitisme.

Paven er øverste religiøse autoritet for verdens godt 1,3 milliarder katolikker, som han i sin tale opfordrer til at sige "aldrig igen" til Holocaust, den nazistiske masseudryddelse af jøder.

- Ligegyldighed er utilladelig overfor denne enorme tragedie, denne grusomhed, og hukommelse er en pligt, siger paven ifølge Ritzau.

Pavens opfordring kommer ovenpå en periode med stigende antisemitisme. En stigning, som pave Frans i sidste uge kaldte "en barbarisk genopblussen".

Også herhjemme i Danmark har der været flere antisemitiske hændelser, blandt andet på 81-årsdagen for Krystalnatten sidste år, hvor nynazister fra organisationen Nordfront skændede jødiske gravsteder.

Den dag i dag står Auschwitz som det ultimative symbol på nazismens rædsler og på Holocaust, nazisternes masseudryddelse af jøder. Lejren blev anlagt i 1940 i det tyskbesatte Polen cirka 60 kilometer vest for Krakow.

Den 27. januar kaldes også for Auschwitz-dag eller Den Internationale Mindedag for Holocaust, og er en international og officiel mindedag for Holocaust og andre folkedrab.

Adskillige internationale statsledere har den forgangne uge deltaget i en markering af 75-året for Auschwitz' befrielse i Jerusalem i Israel. Herunder også den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen.