Erdogan: 400.000 flygtninge er på vej mod Tyrkiets grænse

Angela Merkel lover tysk støtte til plan om at give ly til flygtninge i den syriske provins Idlib.
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, viser en gave frem, som hun har fået af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, under sit besøg i Istanbul fredag.
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, viser en gave frem, som hun har fået af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, under sit besøg i Istanbul fredag.

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/01/2020

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger fredag, at cirka 400.000 mennesker fra provinsen Idlib i det nordvestlige Syrien er på vej mod den tyrkiske grænse.

Det er et resultat af, at den syriske regering har genoptaget angrebene på provinsen.

Det fortæller Erdogan på et pressemøde, hvor hans tyske gæst, forbundskansler Angela Merkel, deltager.

Tyrkiske hjælpeorganisationer er begyndt at opføre 10.000 huse i Idlib. De skal give ly til det voksende antal flygtninge. Tyrkiet er opsat på, at der ikke skal strømme flere syriske flygtninge ind i landet.

Ifølge Erdogan har Merkel fortalt ham, at Tyskland ville kunne give nogen støtte til de tyrkiske initiativer.

Erdogan og Merkel udtrykte på pressemødet håb om, at en stilstand i kampene i Libyen kan blive til en permanent våbenhvile.

Alternativet er et "kaos, som vil berøre alle i middelhavsområdet", mente Erdogan ifølge AFP.

En oprørsstyrke fra det østlige Libyen, der ledes af Khalifa Haftar, har siden april sidste år holdt hovedstaden Tripoli belejret i den vestlige del af landet. Her holder den FN-anerkendte regering til, som støttes af Tyrkiet.

- Jeg håber, at Haftar vil tage positive skridt, siger Merkel, som i weekenden var vært i Berlin for et fredsmøde for Libyen, der blandt andet havde deltagelse af FN, europæiske stormagter, Rusland og USA.

Men i denne uge har raketter ramt Tripolis lufthavn, og det kan være et dårligt varsel om, at kampene snart vil blive genoptaget.

Kilde: /ritzau/Reuters