Wilczek-affæren viser, at der er behov for et opgør med hooliganmiljøet i Danmark

Claes Kirkeby Theilgaard,

07/08/2020

Normalt er fodbold ikke noget, jeg bruger meget tid på. Jeg går faktisk sjældent op i det. Fodbold er mest noget, jeg møder, når der er kamp i Parken i nærheden af der, hvor jeg bor. Jeg lægger særligt mærke til, når Brøndby er i byen, for så går det sjældent stille for sig.

Det seneste døgns tid eller to har det dog ikke være til at komme uden om den voldsomme ballade om den tidligere Brøndby-spiller, nu nyslåede FCK-angriber Kamil Wilczek.

Wilczeks klubskifte har fået sindene i kog på en måde, der for mig som ikke-fodboldentusiast virker helt uforståelig. 

Det er helt i orden at være skuffet, men Brøndbys fans er gået decideret amok. De kaster om sig med skældsord og trusler på sociale medier, afholder protester, brænder Wilczek-trøjer af og har nu også fjernet hans navn fra en liste på Brøndby-stadionet.

Overfor B.T. fortæller fodbold- og hooliganeksperten Tom Carstensen, at der er “en reel trussel” mod Kamil Wilczek efter hans klubskifte, og at han bør tænke sig om og ikke gå “det forkerte sted hen” eller møde “de forkerte mennesker”.

Det er simpelthen for skørt, at en fodboldspiller skal trues, fordi han skifter klub. Uanset, hvor meget, man går op i fodbold, er trusler, skældsord og vold selvfølgelig ikke i orden. Hverken mod Wilczek eller fans af andre klubber.

Vi har flere gange set, hvordan fodboldspilleres hjem er blevet udsat for hærværk, alene fordi de har skiftet klub. Senest skete det for Jens Stage, da han skiftede fra AGF til FCK.

For mig at se går der en lige linje fra de voldsomme kampe mellem hooligans og politi, når Brøndby og FCK spiller, til den reaktion, som Wilczek er blevet mødt med.

Der er et reelt problem med hooliganmiljøet, og måske særligt omkring Brøndby og FC København. Alt for længe har vi vendt det blinde øje til, når hooligans gang på gang sætter ild i gaden, skaber uro og overfalder hinanden og politiet - over noget så banalt som en fodboldkamp.

Wilczek-affæren viser med alt tydelighed, at der er behov for et opgør med den afstumpede og voldelige mentalitet, der hersker i visse dele af de hårdkogte fanmiljøer omkring de danske fodboldklubber.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.