Udbetal nu danskernes feriepenge

Claes Kirkeby Theilgaard,

09/08/2020

Den socialdemokratiske regering har ved flere lejligheder påstået, at de vil udbetale danskernes indefrosne feriepenge. Nu viser det sig, at der er langt fra ord til handling. Når det kommer til stykket, vil regeringen alligevel ikke give danskerne deres egne feriepenge tilbage.

Hov, fristes nogle måske til at sige. Har regeringen ikke bøjet sig så tilpas meget, at de nu vil udbetale tre ugers feriepenge?

Jo, det har de da. Men det er bare langtfra godt nok. For det første skal danskerne selv anmode om at få deres egne feriepenge tilbage. Mange vil - helt forståeligt - ikke kunne overskue eller orke at skulle igennem den bøvlede anmodningsproces. Derfor vil mange danskere slet ikke få de penge, de har ret til.

For det andet er det ikke alle feriepengene, der bliver udbetalt. Det er kun sølle tre uger. Regeringen synes åbenbart ikke, at danskerne må få alle deres fem ugers indefrosne feriepenge tilbage.

For det tredje er det - og det kan ikke understreges nok - danskernes helt egne penge, der er blevet taget fra dem. Det er dybt misforstået, at politikerne har taget feriepenge fra danskerne og derefter indefrosset dem.

Dengang forsvarede politikerne sig med, at man frygtede en overophedning, hvis feriepengene blev udbetalt. Nu befinder vi os i en økonomisk krise med høj ledighed. Med andre ord er der ikke længere grund til at frygte en overophedning.

Stadigt flere danskerne er trætte af, at deres feriepenge forbliver indefrosset. Samtidig presser økonomiske eksperter fra såvel den borgerlige tænketank CEPOS som den venstreorienterede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på for at få pengene udbetalt. 

På trods af dette lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard: “glem det”. Han vil simpelthen ikke gå med til at udbetale de sidste to ugers feriepenge i år.

Opbakningen til at udbetale alle fem ugers feriepenge er ellers stor. Et udtryk for den endog meget brede opbakning er, at HK og CEPOS, der ellers sjældent er enige om noget som helst, kommer med et fælles opråb. Hvornår er det ellers sket?

Kære politikere: udbetal nu bare danskernes feriepenge. Udbetal dem alle sammen, og udbetal dem automatisk. Det er ikke alene dumt ikke at gøre det - det er decideret respektløst overfor de hårdtarbejdende danske skatteydere, der betaler jeres løn.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.