Leder: Ligegyldige trivialiteter fylder for meget i den offentlige debat

Friheden og virkelysten i Danmark er under belejring fra mange kanter. Alligevel er avisernes debatspalter fyldt med ligegyldige trivialiteter, der ikke berettiger til samfundsmæssig debat.

August Stengaard,

17/02/2021

For mange debatter i avisernes debatspalter er indholdsløse ligegyldige diskussioner, der ikke egner sig til offentlig diskussion. 

De danske aviser er fyldt med debatter om kvinder der ikke må klæde sig for vovet og spraglet på arbejdspladsen, forargelsen over hvor gammel Poul Madsen er som nybagt far og tykkelsen på isen. Debatter der får mange sind i kog. Men også debatter der ikke rigtig flytter noget. Den offentlige menings absurditet er sat i øverste potens i disse debatter. 

Hvilken relevans i samfundsdebatten er det lige diskussionen om kvinders påklædning på arbejdspladsen har? Hvem rager det andre end den ansatte og arbejdsgiveren? Ingen andre end en arbejdstager og en arbejdsgiver bør være involveret i en ansats påklædning på arbejde – uanset hvilket køn der er tale om. Man må klæde sig, som føler sig behagelig i og som man i øvrigt finder passende i de arbejdsopgaver man er givet. 

Hvorfor skal nogle gøre en debat ud af Ekstra Bladets chefredaktør Poul Maden 56 år som nybagt far? Hvorfor skulle nogle gøre et nummer ud af, at Benedikte Kiær blev mor som 48-årig? Det forekommer helt uden for den offentlige debats interesse at skulle beskæftige sig med, nuvel, kendte danskeres privatliv. Hvilken virkning på deres virker som henholdsvis chefredaktør og borgmester har deres modne alder som nybagt forælder? Ingen – er svaret på det spørgsmål. 

Hvorfor skal politiet uddele bøder til frie samfundsborgere, der selv vælger at bevæge sig ud på en frossen sø? Er det ikke deres eget ansvar? Det burde man mene, men alligevel står man til spot og hån, hvis man mente Danmark bestod af ansvarlige og frie voksne individer, der selv kan vurdere risiciene ved at træde ud på en frossen sø. 

Sådan cirkulerer mange debatter i avisernes spalter, der forekommer som banale trivialiteter uden for offentlighedens interesse og med ingen relevans for en politisk samfundsmæssig debat. Den politiske debat skal handle om de udfordringer, der vedrører os alle. Og hvor den bedste løsning bedst findes politisk. Med de kriterier er listen over relevante politiske emner heldigvis ganske begrænset. Sådan bør det være. Enkelte danskeres trivielle personlige dogmer og hverdagsmoral er ingen god rettesnor for at løfte en offentlig debat. Faktisk er det en elendig rettesnor. 

Imens Danmarks største aviser er fyldt med de trivielle pseudo-debatter føler 40 % af Danmarks unge sig ensomme under coronakrisen, små erhvervsdrivende og butiksejere er i knæ og regeringen har ulovligt lukket et helt erhverv. Virkelige kriser med dramatiske konsekvenser for almindelige mennesker. Friheden i Danmark er under hård belejring og for meget handler om ligegyldige pseudodebatter.