Hold nu op: Selvfølgelig må Rasmus Paludan demonstrere

claes theilgaard claes kirkeby theilgaard 180grader rasmus paludan

Claes Kirkeby Theilgaard,

18/06/2020

Det er ikke længe siden, at Rasmus Paludan blev forsøgt dræbt af en ussel, knivbevæbnet voldsmand, da han demonstrerede i ghettoområdet Gellerupparken i Aarhus.

Politiet endte med at måtte skyde gerningsmanden i benet for at uskadeliggøre ham. Efter det brød voldsomme uroligheder ud i Gellerup. Urolighederne varede flere dage, og undervejs måtte politiet skærme sig for både stenkast og fyrværkeri, mens der blev sat ild til biler og containere.

Endnu engang blev det slået fast, at ytringsfrihed ikke er en værdi, man vægter højt i Gellerupparken.

Nu virker det til, at politiet bøjer sig for voldsmændene i ghettoområdet. I hvert fald kan Rasmus Paludan og Stram Kurs ikke længere få lov at demonstrere i området. Dermed lader politiet de udemokratiske, voldelige kræfter i samfundet vinde. Det er en skændsel.

Det sker ofte, at uroligheder bryder ud, når Paludan demonstrerer. Mange forsøger at skyde skylden på partilederen selv, men det er dybt misforstået. 

Jeg må bare slå det fast én gang for alle: det er ikke Paludan, der er problemet. Det er voldsmændene. Om Rasmus Paludan så brændte tusind koraner af, ville det aldrig kunne retfærdiggøre et voldeligt modsvar eller en indskrænkning af hans ytringsfrihed.

Ytringsfriheden gælder for alle. Også, og måske især, for folk som Rasmus Paludan, som flertallet - inklusive jeg selv - er voldsomt uenige med. 

Samtidig gælder ytrings- og forsamlingsfriheden alle steder i Danmark. Også i Gellerupparken. Er der en trussel mod en demonstration, må politi og efterretningstjeneste sørge for den nødvendige sikkerhed. Koste, hvad det må af skattekroner.

Ytringsfriheden er ikke noget, vi hverken kan eller skal sætte pris på. Den er en uvurderlig hjørnesten i et frit samfund.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.