Er mundbind besværet værd?

Claes Kirkeby Theilgaard,

15/08/2020

På et pressemøde i dag meldte statsminister Mette Frederiksen ud, at vi fra næste uge af alle skal til at bære mundbind i den offentlige trafik.

Dermed gik mundbind fra at være en anbefaling til et egentlig påbud. På sigt skal påbuddet om brug af mundbind måske endda udvides, mener Mette Frederiksen.

Når man kommer med den slags påbud, bør der virkelig være gode årsager til det. Desværre er der flere ting, der tyder på, at mundbind ikke entydigt er den mirakelkur som mange håber på.

Dels er der i dagens Politiken et studie, hvor effektiviteten af mundbind er blevet undersøgt. Her konkluderer førende eksperter i et notat fra Sundhedsstyrelsen, at mundbind trods den udbredte brug i Europa har en “meget lille” effekt på antallet af smittetilfælde.

Ja, faktisk skal 50.000 danskere bære mundbind korrekt i en uge for at forhindre ét yderligere smittetilfælde ved nuværende smittetryk på ca. 20 smittede pr. 100.000 personer.

Det får professor Thomas Benfield til at stille spørgsmålstegn ved, om mundbind er besværet værd.

Samtidig understreger Benfield, at det allervigtigste for at begrænse smittespredning altså er afstand og god hygiejne. Ikke mundbind, der ellers er et meget mere vidtgående indgreb.

De sidste måneder har 6.000 danskere deltaget i et forskningsprojekt om brugen af mundbind. 

Forskernes konklusion er lige på trapperne, men hverken myndighederne eller regeringen har kontaktet dem, inden man valgte at indføre påbud om mundbind, kan B.T. berette.

På den baggrund er vi altså nødt til at spørge os selv, om vi vil acceptere dette påbud om mundbind. Særligt i lyset af, at der pt. kun er 14 indlagte og 0 - ja, 0 - på intensiv.

Når mundbind går fra at være en anbefaling til at være et påbud, kan vi hurtigt ende i situationer, hvor staten skal bruge korporlig magtanvendelse for at håndhæve påbuddet. Er vi villige til at acceptere, at vores medborgere f.eks. bliver slæbt ud af bussen og anholdt for ikke at have mundbind på?

Myndighedernes påbud skal overholdes. Det skal ikke dog afholde os fra at have en seriøs og nødvendig debat om emnet.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.