Nej, ret til at bevæbne sig til selvforsvar skaber ikke "amerikanske tilstande"

Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix

180Grader Debat,

27/04/2020

Af Nicolai Sennels, formand for Interesseorganisationen Ret Til Forsvar

Desværre for danskernes sikkerhed er løgnen om "amerikanske tilstande" udbredt, når det gælder debatten om våben til selvforsvar. Europæiske politikere og medier har sikkert deres grunde til at tegne et negativt billede af Land of the free and home of the brave.

For dem der vil undersøge tingene selv, vil jeg anbefale at starte med min kronik her på 180Grader - Derfor skal vi tilllade skydevåben til selvforsvar.

Lad os kigge lidt nærmere på, hvorfor retten til effektivt at kunne forsvare sig selv ikke skaber er "amerikanske tilstande", hverken i Europa aller i USA.

Langt nede på listen

USA ligger faktisk helt nede på en 89.-plads på listen over lande med højeste antal skydevåbenrelaterede mord. Mange af de lande, der ligger over USA, har venstreorienterede regeringer og streng våbenkontrol. De fleste har en kultur, der ser mere positivt på vold end vi gør i vores vestlige del af verden.

For dem der er skeptiske overfor rifler kan det være nyttigt at vide, at der begås ca. 6 gange flere mord i USA med kniv end med riffel. Langt de fleste mord i USA begås desuden i nogle få afgrænsede områder: 68 procent af alle mord begås i kun 5 procent af landets godt 3.000 kommuner (counties).

Undtog man disse få, hårdt ramte områder fra statistikken, havner USA på en 156.-plads på listen over lande med flest mord. En undersøgelse fra 2014 viste, at der ikke blev begået ét eneste mord i 54 procent af kommunerne.

Skyd mig ikke, jeg er blot budbringeren: 52 procent af alle mordere i USA er sorte, og 93 procent af deres ofre er også sorte.

Kulturel accept af vold

I Danmark ses samme tendens, når det gælder skyderier og etnisk tilhørsforhold. De skydegale bander her til lands består hovedsageligt af personer med ikke-vestlig baggrund. Vil man undgå "amerikanske tilstande", skal man stramme udlændingelovgivningen, ikke våbenloven. Et faktum, især venstreorienterede nok vil skulle bruge lang tid på at anerkende.

Våben dræber ikke, ligesom biler eller knive heller ikke dræber. Men mennesker kan dræbe, og holdningen til vold er forskellig blandt verdens mange kulturer.

Som jeg nævnte i min kronik, viser forskning fra USA, at borgere, der har opnået licens til skjult at bære et skydevåben til selvforsvar ("concealed carry") , er seks gange mere lovlydige end politibetjente (der i forvejen er blandt de absolut mest lovlydige). Kriminaliteten falder 2-3 procent hvert eneste år i de amerikanske kommuner, hvor borgerne har fået lettere adgang til skjult at bære pistol til selvforsvar.

Flere lovlige våben båret af lovlydige borgere giver mindre kriminalitet.

Også let i Danmark

Ligesom i USA kan lovlydige borgere i Danmark let få lov at købe et våben. Jagttegn, et kort kursus i flugtskydning eller to års aktivt medlemskab af en skytteklub udløser ret til våbenpåtegnelse og med dette kan man gå ned i den nærmeste våbenbutik og købe et skydevåben. Inden da skal man vandelsgodkendes. Der findes i dag over en halv million lovlige skydevåben hos landets over tohundretusinde jægere og sportsskytter. Heldigvis for de kriminelle og terrorister, må disse mange lovlydige og ansvarsfulde danskere dog ikke bære deres våben til selvforsvar.

I de tre baltiske lande, i Tjekkiet, Israel og til dels i Italien må lovlydige, våbenuddannede borgere allerede nu bevæbne sig med skydevåben til selvforsvar.

Dette har ikke skabt "amerikanske tilstande". Det skyldes selvfølgelig, at lovlige våben i lovlydiges hænder ikke er noget problem.

Ret til forsvar

Den nuværende våbenlov virker stik mod hensigten: Den afvæbner lovlydige borgere og gør dem dermed forsvarsløse overfor kriminelle og terrorister, som jo er ligeglade med loven og derfor bevæbner sig, hvis de vil.

Interesseorganisationen Ret Til Forsvar arbejder for, at danskere over 25 år (først da er mænds hjerne færdigudviklet), der kan vandelsgodkendes på niveau med politibetjente, og som selv betaler og består en skydeuddannelse og jævnlige skydeprøver på niveau med gadebetjente, får ret til at bære pistol til selvforsvar.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.