Macron kan lære af Fogh

180Grader Debat,

04/12/2020

Af Martin Dommerby, udlændinge og integrationsordfører for Venstres Ungdom

I disse kaotiske tider, er grundlæggende vestlige værdier stærkt under pres. Globalt, europæisk, og i Danmark. På den anden side af Atlanten ses en Trump, der stadig ikke 100% vil anerkende kerneelementet i et vestligt land - et demokratisk valg. I Danmark, hvor Mette Frederiksen anser et grundlovsbrud værende ”en fejl”.

Og endelig har vi, i de seneste uger, været vidne til en, stadigt løbende, fransk muhammedkrise.

Den nye muhammedkrise, som denne gang har haft franske Samuel Paty og præsident Macron i hovedrollen, er hvad jeg tager fat på i dette indlæg. For lige meget hvilket vestligt land, som bliver offer for boykot af varer, at landets ambassader føler sig truet, og at man i værste fald oplever terrorangreb, så er det altafgørende, at man står fast på de vestlige værdier.

Præsident Macron har klart givet udtryk for, at man skal have lov til at vise Muhammed-tegninger i Frankrig, hvilket mere eller mindre blev startskuddet til hele den efterfølgende misere[1]. Det er næsten en til en hvad der skete, tilbage i september 2005, hvor de danske tegninger blev trykt i Jyllands-Posten. 

Den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, nægtede at give en undskyldning, da der blev tumult, og proklamerede, at en dansk regering på ingen måde kunne blande sig i et medies redaktionelle linje[2]. Han sagde bl.a. da sagen blev drøftet i DR’s Statsministrene: ”Vi har pressefrihed, punktum. Det må de vide” om de elleve ambassadører, fra muslimske lande, der ønskede et møde for at drøfte sagen[3]. Fogh gav dem et skriftligt svar og ønskede ikke, at tage mødet i nogen som helst form. Han mente, at han som dansk statsminister ikke skulle forsvare ytrings- og pressefriheden overfor en række ambassadører som kom fra lande, hvor der enten delvist, eller helt, manglede de frihedsrettigheder, som vi har i Danmark. Derudover vurderede Fogh, at det skriftlige svar han gav, ville være lige så godt, som et mundtligt, dog med mindre risiko for, at han ville blive tolket forkert, hvorfor beslutningen blev som den blev. Endelig så ville der være risiko for, at ambassadørerne, for at dække over det, der tydeligvis ville have endt som et resultatløst møde, give meldinger der potentielt kunne have skabt uklarhed om den daværende danske regerings position[4]. Fuldstændig korrekt læst, fra Foghs side. 

Desværre har man i Frankrig ikke haft helt samme tilgang. Franske ambassadører har været i samtale med både Iran og Pakistans regering[5]. At dette er hændt antyder, at ytringsfriheden i Frankrig er til diskussion, hvilket ville være forkasteligt. Langt fra optimalt fra Macrons side. Forhåbentligt kommer en undskyldning fra Frankrig aldrig på tale. 

Fogh holdte den meget klare linje hele vejen igennem. Man begyndte sågar at skyde til måls efter hans hoved, og boykotte danske varer, i flere muslimske lande. Dette er præcis den situation Macron nu også har stået i. Macron og hans regering har nogenlunde holdt linjen - trods alt. De skal blive ved med, fuldstændig uden at rokke sig det mindste, at stå på, at ytringsfriheden overhovedet ikke er til diskussion. Begynder vi at så tvivl om et, tydeligvis retskaffent, demokratisk valg, grundlove, og grundlæggende rettigheder, så er kampen for de liberale vestlige værdier for alvor tabt. 

Dette er en kommentar indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.


[1] https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-10-27-ny-muhammedkrise-er-i-gang-nu-vendt-mod-frankrig

[2] ”Viljen til at lede” - af Anders Fogh Rasmussen side 19

[3] https://www.dr.dk/drtv/se/statsministrene_51058

[4] ”Viljen til at lede” - af Anders Fogh Rasmussen side 18

[5] https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-10-27-ny-muhammedkrise-er-i-gang-nu-vendt-mod-frankrig