Muslimsk højtid får terrororganisation til at stoppe angreb

Pause i kamphandlingerne kommer efter flere måneders blodige kampe mellem Taliban og Afghanistans hær.
En afghansk mand fjerner knust glas fra vinduer efter en eksplosion i Ghazni-provinsen tidligere på ugen. Ud over Taliban står også Islamisk Stat og andre militante grupper bag bombeangreb i Afghanistan.
En afghansk mand fjerner knust glas fra vinduer efter en eksplosion i Ghazni-provinsen tidligere på ugen. Ud over Taliban står også Islamisk Stat og andre militante grupper bag bombeangreb i Afghanistan.

180Graders Redaktion,

24/05/2020

Taliban i Afghanistan vil holde tre dages våbenhvile fra søndag. Det meddeler en talsmand for den islamistiske terrororganisation.

- Ledelsen instruerer alle mujahediner i Det Islamiske Emirat om at tage særlige skridt for landsmændenes sikkerhed og ikke gennemføre offensive operationer mod fjenden noget sted, siger Taliban-talsmanden.

I meddelelsen beordrer Taliban-ledelsen også sine krigere til ikke at trænge ind på regeringens områder. Og den fastsætter ligeledes en regel om, at hæren ikke må komme ind på områder, som Taliban kontrollerer.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, byder den overraskende melding velkommen. Han beordrer hæren og politiet til at gøre det samme.

- Som øverstkommanderende har jeg beordret sikkerhedsstyrkerne til at overholde den tre dage lange våbenhvile og kun forsvare sig, hvis de bliver angrebet, siger Ghani.

Den varslede pause i kamphandlingerne kommer efter flere måneders blodige kampe mod den afghanske hær.

Våbenhvilen falder sammen med afslutningen på den hellige muslimske måned, ramadanen, som markeres med eid-festen.

Siden USA invaderede Afghanistan i 2001, er det kun sket en enkelt gang, at Taliban har holdt pause i kampene, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det var i 2018, hvor Taliban og den afghanske regering indgik tre dages våbenhvile i forbindelse med ramadanens afslutning.

Dengang reagerede afghanerne med glæde på våbenhvilen. Talibanere, Soldater og civile krammede hinanden, spiste is sammen og tog selfies med hinanden - noget, der tidligere var utænkeligt.

USA og Taliban nåede til enighed om en fredsaftale i slutningen af februar. Men siden da er volden steget i Afghanistan.

Afghanske myndigheder har talt over 3800 angreb, siden aftalen blev underskrevet. Disse angreb har kostet mindst 420 civile livet og såret 906.

Kilde: /ritzau/AFP