Skattesmæk: Så meget skal du betale i skat

Nye tal viser hvor grotesk mange penge en gennemsnitlig dansker gennem et helt liv må aflevere til statskassen.

August Stengaard,

17. december 2020

I Danmark betaler vi rigtig meget skat. Vi afleverer tæt på halvdelen af vores løn til staten. Og for nylig opnåede vi den tvivlsomme ære af igen at være verdensmester i skattetryk. Der er dog ikke tidligere været tal for, hvor mange penge almindelige danskere over et helt liv betaler til statskassen.

Nye tal fra Skatteministeriet viser, at en gennemsnitlig dansker betaler 13.100.000 kroner i skat gennem et helt liv. Nogle betaler lidt mindre og andre betaler meget mere. Det svarer til, at en gennemsnitlig dansker der bliver 80 år gammel årligt afleverer 163.750 kroner i skat. Kigger man på den daglige skattebetaling løber det op i 448 kroner.

Størstedelen af beløbet kommer fra direkte skatter som bla. arbejdsmarkedsbidrag, kommuneskat og topskat. Dét udgør i alt 8,2 mio. kroner i samlet betalinger gennem et helt gennemsnitligt dansk liv. Kigger man på indirekte skatter som moms og de mange afgifter udgør de 4,8 mio. kroner for en gennemsnitlig dansker gennem et helt liv.

Der er tale om et gevaldigt skattesmæk for helt almindelige danskere. Det mindsker gevinsten ved at tage et arbejde og valgmulighederne i den enkelte danskers liv.