Historisk hård kritik fra Statsrevisorerne: Skats kontrol er fyldt med huller

Staten kan være gået glip af et milliardbeløb, fordi kontrollen af betaling af moms har været for dårlig.
Statsrevisorerne udtaler deres kritik på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen, som blev lækket tidligere på ugen. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Statsrevisorerne udtaler deres kritik på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen, som blev lækket tidligere på ugen. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

17. april 2020

Det er den største kritik, som Statsrevisorerne, der vogter skatteborgernes penge, er ude med fredag. Det ses sjældent.

De kritiserer Skatteforvaltningens svigtende kontrol med virksomheders betaling af moms over en årrække. Staten kan være gået glip af et milliardbeløb, fordi forvaltningen ikke har kontrolleret betalingerne af moms godt nok.

- Det her er helt usædvanligt. Kritikken er særdeles alvorlig. Man lever ikke over til Folketingets intentioner, siger Henrik Thorup (DF), der er formand for Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne mener, at der er tale om fejl for massive beløb.

Der er ved en stikprøve fundet fejl i momsbetalinger for 18,1 milliarder kroner blandt de få virksomheder, som er kontrolleret. Det er blot den seneste af en række skandaler i skattevæsenet.

Statsrevisorerne udtaler deres kritik på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen, som blev lækket tidligere på ugen og beskrevet i medierne.

Rapporten undersøger momskontrollen fra 2016 til 2018 og beskriver, at en gruppe særligt risikable virksomheder mangler at betale moms for 18,1 milliarder kroner.

Skatteforvaltningen har årligt kun kontrolleret to procent af virksomhederne, dermed er det et åbent spørgsmål, hvordan det ser ud for de resterende.

Der er udvalgt virksomheder, hvor Skatteforvaltningen på forhånd vurderede, at der var stor chance for at finde snyd.

Statsrevisorerne kritiserer desuden skarpt, at man ikke har brugt de sanktionsmuligheder, som man har over for virksomhederne, når man vidste, at virksomhederne angiver forkerte tal.

- De har lov til at inddrage momsregistrering af virksomheder, men de har stort set ikke gjort det. Det er fuldstændig vanvittigt, og gælden vokser og vokser, men de kører stadig virksomheden videre, siger Henrik Thorup.

Kilde: /ritzau/