Radikale og Enhedslisten vil designe muslimske tørklæder til brug i Forsvaret

Radikale Venstre og Enhedslisten foreslår, at der skal designes et særligt tørklæde til brug af muslimske kvinder i Forsvaret. Både den socialdemokratiske regering og blå blok afviser forslaget.
I USA, Sverige og Norge er det tilladt for kvinder i Forsvaret at bære tørklæder. Det bør det også være i Danmark, mener Radikale Venstre og Enhedslisten. (Foto: U.S. Armed Forces/Wikimedia Commons)
I USA, Sverige og Norge er det tilladt for kvinder i Forsvaret at bære tørklæder. Det bør det også være i Danmark, mener Radikale Venstre og Enhedslisten. (Foto: U.S. Armed Forces/Wikimedia Commons)

Claes Kirkeby Theilgaard,

08/02/2020

Radikale Venstre og Enhedslisten mener, at tørklæder ikke blot skal være tilladt i Forsvaret, men at der også skal designes særlige muslimske tørklæder, der passer til den militære uniform.

Det skriver TV 2.

En sag om en kvindelig muslimsk rekrut, der forlod Hærens Basisuddannelse efter kun fire dage, fordi det ikke er tilladt at bære muslimsk tørklæde - hijab - i Forsvaret, har de seneste dage skabt heftig debat om emnet.

I forbindelse med sagen slog den socialdemokratiske forsvarsminister Trine Bramsen fast, at tørklæder ikke er tilladt i det danske forsvar.

De to partier peger på lande som USA, Norge og Sverige, hvor det er tilladt for soldater at bære hijab.

- Der bør designes et specialtørklæde, så unge, danske kvinder med anden etnisk baggrundend dansk kan deltage i Forsvaret. Det er meget, meget positivt, at unge kvinder med anden etnisk baggrund gerne vil bidrage til fædrelandet, og vi mangler unge i Forsvaret, siger radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, til TV 2.

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm er helt på linje med Radikale Venstres Martin Lidegaard.

- Det er utroligt, at Føtex kan finde ud af at lave en hijab til deres uniform, og at Forsvaret ikke kan. Det er et problem, der bør kunne løses. Det er enten bare at ændre reglerne eller lave et stykke stof i Forsvarets farver. Så er det relativt nemt løst, siger hun til TV 2.

Både forsvarsminister Trine Bramsen og blå blok afviser dog forslaget fra Radikale og Enhedslisten.