Portræt : Tidligere ungdomsformand er klar til næste valg – uanset hvornår det kommer

Selv om der kan gå flere år før det næste Folketingsvalg, melder den tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Carl Andersen, sig allerede nu klar til at være med til at vælte Mette Frederiksen.

Lars Bjørknæs,

17. maj 2021

Når det bedste man kan komme i tanke om at lave som 14-årig, var at se alt det Liberal Alliance- materiale man overhovedet kunne finde, for at klippe det ud, og ligge det på Youtube – så er man per definition dedikeret.

Når man så samtidig siden sine tidlige teenageår, har drømt om at stå i spidsen for Liberal Alliances Ungdom (LAU), så ved man også, at man har at gøre med en ambitiøs ungdomspolitiker. Når man ligefrem har fået opkaldt en pris efter sig, ved navn ”Årets Carl” som tildeles den der yder en særlig indsats for LAU, så véd man tilmeld også, at ens arbejde absolut har båret frugt.


Jordbrugsøkonomen Carl Andersen, født i 1995, er ifølge Henrik Dahl, MFer for Liberal Alliance, ”et af de største politiske talenter i sin generation” og aktuelt Folketingskandidat i Sydjylland Storkreds for Liberal Alliance.

Det efter han de seneste 12 år har arbejdet målrettet mod Folketinget, hvilket han overfor 180grader.dk begrunder med succes som motivationsfaktor og at dovenskab bedrøver ham.


Carl Andersen voksede op på et landbrug ved Rødding i Vejen Kommune. Det blev også i denne kommune, han blev valgt til byrådet som kun 19 årig. En position der blev brugt til at fremme sager som mere erhvervsmæssige genbrugspladser og sænkelse af byggesagsgebyret. Ved sin afskedsreception noterede Carl Andersen, at det ikke var et farvel, men et på gensyn, da han gerne en dag vender tilbage til både Vejen og kommunens byråd.

Hvilket han blandt andet forklarer ud fra en betragtning om, at byrådsarbejdet gav et stort indblik i det politiske maskinrum :

- Et af de væsentligste insights for mig, var nuancering. Det er bare noget andet at sidde med ansvaret, fagfolkene og informationerne end at sidde lettere ansvarsfri bag et læserbrev eller en Facebookpost. Viden omkring det politiske system på kommunalt plan og samspillet mellem embedsværk, politikere og medier er også noget man skal opleve – ikke læse om.


Et andet forhold der er væsentligt for Carl Andersen i politik er de personlige relationer :

- Politik er også tillid, netværk og troværdighed. Ikke alene ideologi og stemmer. Jeg vil også sige, at jeg har stor respekt for de folk som er i lokalpolitik. Det kræver meget tid – og det kræver mange ressourcer. Jeg har stor respekt for dem som påtager sig borgerrollen og repræsentere deres medmennesker.


Tilbage i 2017 blev Carl Andersen valgt som næstformand for LAU, for allerede året efter at gå efter formandsposten, hvilket på mange måder var et logisk valg :

- Jeg tror mange forventede, at jeg ville gå efter posten på et tidspunkt. Man skal altid vende så store beslutninger med sig selv og sine nærmeste. Politik er de muliges kunst og jeg vurderede at der var brug for noget nyt, hvilket viste sig at være en vurdering, jeg delte med et flertal af medlemmerne.

Med kun 2 stemmer mere end modkandidaten, den hidtidige formand Søren Nielsen, lykkedes det Carl Andersen at blive valgt til formand for LAU. Hvilket ifølge ham selv, blev indledningen på et længere forløb :

- Der skulle kæmpes for det hele, der var altid en skarp kommentar i de interne grupper eller nogen som skulle gå imod forslag. Men det lærer man også meget af – og det gør at man altid er opmærksom på behovet for, at alt bliver gennemarbejdet og gennemanalyseret. Det er også nogle erfaringer, som jeg bruger meget den dag i dag.


Selv om posten som formand for et ungdomsparti ikke giver egentlig politisk magt, medfører den alligevel en lang række opgaver. Eksempelvis besøg på skoler, foredrag og deltagelse i valgkampe. På samme måde, som også sociale medier spiller en stor rolle.

Omvendt giver landsformandsposten en vis form for frihed, fordi et ungdomspartis leder ikke på samme måde som formanden for moderpartiet, er forpligtet til at holde partilinjen. Et forhold Carl Andersen blandt andet brugte, til at kæmpe for en større grad af liberalisme, end man kan sige Liberal Alliance ofte har ønsket eller stemt for i Folketingssalen.


Carl Andersen stoppede karrieren som ungdomspolitiker i 2019, hvorefter fokus i første omgang blev på uddannelse og arbejde. Omvendt bruges meget tid de kommende måneder på efterårets regions- og kommunalvalg, ligesom han også stiller op, når det næste Folketingsvalg udskrives.

Til 180grader.dk fortæller han, at det har han været klar til længe – uanset at der kan gå flere år, før et Folketingsvalg udskrives.