Meningsmåling: Blå blok i problemer

Hvis der var valg i morgen, ville statsministeren i Danmark stadig hedde Mette Frederiksen.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

180Graders Redaktion,

04/05/2022

Styrkeforholdet mellem rød og blå blok virker til at være fastlåst.

En ny meningsmåling fra Voxmeter viser nemlig, at rød blok ville få 52,9 pct. af stemmerne, svarende til 93 mandater, hvis der var valg i morgen. Blå blok ville få 44,1 pct., svarende til 78 mandater.

Det er stort set status quo i forhold til en fem uger gammel måling, hvor rød blok stod til at få 53,2 pct. og blå blok til 42,7 pct.

Spildstemmer kan koster blå blok dyrt

Ved valget i 2019 fik rød blok 52,1 pct. af stemmerne, mens blå blok tegnede sig for 47,7 pct.

I den friske måling står blå blok altså til at miste 3,6 pct., og noget af forklaringen skal sandsynligvis findes i de små partier.

Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, balancerer nemlig lige omkring spærregrænsen for at få de famøse fire mandater. I uge 17 står de til at få 2,1 pct. af stemmerne, men så sent som i sidste uge lå det niveau på 1,4 pct.

Kristendemokraternes opbakning er samtidig blevet næsten halveret i forhold til valget i 2019. Der fik de 1,7 pct. af stemmerne, men var der valg i morgen ville de blot få 0,9 pct.

S er de største, men C fordobler

Ser man på mandatfordelingen af de enkelte partier, ville et valg i morgen gøre Socialdemokraterne til landets klart største parti med 52 mandater. Det ville være en fremgang på fire mandater i forhold til valget i 2019.

I blå blok er der imidlertid gang i noget, der kan lugte af en fremtidig magtkamp mellem Venstre og Konservative. Den nye måling giver nemlig Venstre en gedigen vælgerlussing og sender dem ned på 28 mandater - 15 mindre end de 43, de fik ved valget i 2019.

Konservative derimod står til at fordoble antallet af pladser i Folketingssalen. Hvor partiet fik 12 mandater ved sidste valg, står de i målingen til at få 25 af slagsen.

Du kan finde Voxmeters nye måling ved at klikke her.