Møbler og elektronik trækker detailsalget op i januar

Detailsalget er steget i januar. Det skyldes foruden møbler og elektronik blandt andet også internethandel.
Stigende indkøb af blandt andet elektronik har i januar været med til at trække detailsalget op. (Arkivfoto)
Stigende indkøb af blandt andet elektronik har i januar været med til at trække detailsalget op. (Arkivfoto)

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/02/2020

Stigende indkøb af forbrugsvarer som møbler og elektronik har i januar været med til at løfte det samlede detailsalg i Danmark.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

Sammenlignet med december er detailsalget steget 0,5 procent.

Stigningen er især drevet af den varegruppe, der blandt andet dækker møbler, elektronik og internethandel.

Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank, kalder stigningen for en god nyhed. Det skyldes, at detailsalget er en af de tidlige indikatorer på udviklingen i privatforbruget.

- Det er væsentligt at nævne, at der i detailsalget ikke er medtaget nethandel på udenlandske hjemmesider.

- Det må derfor formodes, at detailsalgstallene undervurderer den faktiske stigning i danskernes forbrug, siger Anders Christian Overvad i en kommentar.

Stigningen i detailsalget i januar følger efter et fald i december og en stigning i november.

Dermed tyder det på, at detailsalget ikke længere er ligeså koncentreret i julemåneden. Det bemærker Danmarks Statistik.

En forklaring kan være, at årets største handelsdag, black friday, ligger i november, og at januar byder på en masse udsalg. Det mener Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

- Det tyder på, at danskerne i højere grad har fået for vane at købe på udsalg i januar og i november i forbindelse med årets black friday.

- Det falder godt i tråd med, at danskerne generelt er blevet mere sparsommelige over de seneste år, siger han i en kommentar.

Det er dog ikke tøj, der er blevet købt mere af i de fysiske butikker i forbindelse med udsalgene i januar. Tøjsalget har i januar oplevet et fald på 0,4 procent.

Ifølge Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank kan det tolkes som, at januarudsalgene er blevet brugt på at købe ting til hjemmet frem for at forny garderoben.

Kilde: /ritzau/