Erhvervslivet lider under Mette Frederiksens nedlukninger: Hel provinsby mistede jobbet i januar

Danmark var i januar ramt af det største fald i beskæftigelsen siden april 2020 under første nedlukning. Et fald der svarer til, hvis alle indbyggerne i Frederikshavn havde mistet deres arbejde på blot én enkelt måned.
Det største fald i beskæftigelsen i januar var inden for hoteller og restauranter, hvor antallet af lønmodtagere faldt med 9000. (Arkivfoto)
Det største fald i beskæftigelsen i januar var inden for hoteller og restauranter, hvor antallet af lønmodtagere faldt med 9000. (Arkivfoto)

Lars Bjørknæs,

22/03/2021

Antallet af lønmodtagere faldt med 22.000 i januar, hvor Danmark var ramt af omfattende nedlukning.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Faldet svarer til et dyk på 0,8 procent i antallet af lønmodtagere, der nu lyder på 2,75 millioner.

Det er det største fald i beskæftigelsen siden april sidste år, hvor Danmark var midt i den første nedlukning under coronaudbruddet.

Det største fald var inden for hoteller og restauranter, hvor antallet af lønmodtagere faldt med 9000.

Branchen har været særligt hårdt ramt de seneste måneder, da restauranter ikke har måttet have gæster.

Hoteller må gerne holde åbent, men de er påvirket af, at der kun er ganske få udenlandske turister, og at virksomheder aflyser de fleste konferencer og messer.

Derudover er der forsvundet omkring 6000 stillinger inden for branchen "handel", som også har været påvirket af nedlukningen af detailhandlen.

Hos Sydbank påpeger cheføkonom Søren Kristensen, at det danske arbejdsmarked har fået en skidt start på 2021.

- Det er et dårligt tal, som bekræfter, at dansk økonomi har fået en dårlig start på året.

- Det er desværre ikke så overraskende, da januar var den første hele måned i den meget skrappe nedlukning, hvor frisører, butikker og restauranter var lukket ned, siger han.

Faldet i beskæftigelsen er mindre end det halve af april sidste år, hvor Danmark var i en nogenlunde tilsvarende situation som i januar.

Det skyldes ifølge Søren Kristensen, at virksomheder og forbrugere har indrettet sig efter situationen.

- Det skyldes mange onlineløsninger i erhvervslivet, som forbrugerne flittigt omfavner og dermed kan opretholde en vis omsætning.

- Udviklingen skyldes også, at mange af de lande, vi handler med, har friholdt industrien og byggeriet for restriktioner i denne omgang, og derfor har mange danske eksportvirksomheder det bedre end under første nedlukning, siger han.

Han hæfter sig desuden ved, at antallet af beskæftigede er faldet markant mere, end ledigheden er steget. Det kan dække over, at en del af dem, der har mistet jobbet, for eksempel er studerende, der arbejder som tjenere ved siden af deres studie.

Samtidig kan det skyldes udlændinge, der har mistet jobbet, som rejser hjem og ikke melder sig ledige i Danmark.

Hos regeringen siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at faldet i beskæftigelsen er et udtryk for den "alvorlige situation", som Danmark står i.

Han hæfter sig dog ved, at antallet af ledige er faldet de seneste uger, når man ser på mere aktuelle tal fra Beskæftigelsesministeriet.

En del arbejdspladser er desuden blevet opretholdt af ordningen for lønkompensation, og den vil være gældende, så længe Danmark er ramt af restriktioner, siger Peter Hummelgaard.

- Så længe der er restriktioner, skal der være et solidt og fintmasket sikkerhedsnet for de virksomheder og lønmodtagere, der er i brancher, som er ramt af den her pandemi.

- Det er klart, at hjælpepakken selvfølgelig skal udfases en eller anden dag, så vi kan tø arbejdsmarkedet op og komme tilbage til en normal virkelighed, hvor markedet bestemmer, siger han.

Kilde: /ritzau/