Omgående ulovlige konsekvenser overfor Mette F-kritiker – men politiet efterforsker ikke partifælles brug af afdøds opdigtede identitet for at opnå statstilskud

Tilsyneladende er det vigtigere for Østjyllands Politi at reagere med få timers varsel efter et Facebook-opslag indrykket af en Mette Frederiksen-kritiker, end at foretage sagsbehandlingsskridt i en spetakulær sag fra Aarhus, hvor brugen af en afdøds såkaldte kaldenavn kortvarigt har kostet en statsfinansieret tv-station sendetilladelsen.

Lars Bjørknæs,

26/04/2021

Det trak store overskrifter tidligere på foråret, da Østjyllands Politi i dén grad var hurtige på aftrækkeren, da ordensmagten rykkede ud i forbindelse med et Facebook-opslag. Her postede aarhusianeren Vivian Alexandru et billede af en brændende dukke, der havde fået påklistet et billede af Mette Frederiksen.

Efterfølgende måtte Østjyllands Politi erkende, at der ikke havde været belæg for at anholde den enlige mor til to. Ligesom det aarhusianske politi også måtte erkende, at ransagningen foretaget hos Vivian Alexandru var ulovlig, da den var foregået uden en dommerkendelse.

Men som vi kunne afdække i den forgangne uge, er der anderledes lang sagsbehandlingstid hos Østjyllands Politi, når det handler om at vurdere om betjentene der deltog i den ulovlige ransagning, kan forvente et juridisk efterspil. Ligesom det tilsyneladende heller ikke synes at få konsekvenser for den lokalt fremtrædende socialdemokrat, Rui Monteiro, at han i forbindelse med at opnå tilskud til driften af en lokal statsfinansieret tv-station, udgav sig for at være en anden.

Vel og mærke en anden, der var afgået ved døden på tidspunktet for Rui Monteiros henvendelse.


Aarhusiansk mediemand brugte tidligere ansattes opdigtede identitet

Forhold der fremgår af en afgørelse, som Radio- og TV-Nævnet afsagde i midten af marts og som nu er blevet offentliggjort. Det omkring tv-stationen LTV – Djursland-AarhusSamsø, der tidligere gik under navnet LTVOJ. Sagen omhandlede, at en person ved navn Jouko Kukkamäki havde besvaret en henvendelse til Radio- og TV-Nævnet, uanset at denne var opdigtet.

I stedet var der tale om et såkaldt kaldenavn for Svend-Åge Ekberg, der tidligere havde været ansat hos Aarhus Global Media, hvor Rui Monteiro er daglig leder. Ekberg stod via sin opdigtede identitet opført som kontaktpersonen og stationsleder for LTVOJ, hvorfor det var ham, der besvarede henvendelser fra Radio- og TV-Nævnet. Udbetalingerne på årligt omkring 800.000 kroner herfra udgør eksistensgrundlaget for LTVOJ/LTV – Djursland-AarhusSamsø, da den bagvedliggende forening reelt ikke har andre indtægtskilder. Foreninger der vel og mærke er styret af Rui Monteiro og hans hjemmeboende datter, hvilket sker sammen med ansatte hos Aarhus Global Media.

Men det var dog ikke Sved-Åge Ekberg, der i juli 2019 svarede på en afgørende henvendelse fra Radio- og TV-Nævnet i forhold til at LTVOJ/LTV – Djursland-AarhusSamsø kunne opretholde sit statstilskud. For han var nemlig afgået ved døden forsommeren samme år, hvorfor Rui Monteiro efterfølgende måtte erkende, at det var ham, der havde brugt den opdigtede identitet Jouko Kukkamäki – og ikke den retmæssige ”indehaver” Svend-Åge Ekberg.

Hvor overraskende Svend-Åge Ekbergs dødsfald kom for Rui Monteiro, der på tidspunktet for sit svar til Radio- og TV-Nævnet slet ikke var medlem af bestyrelsen for TVOJ/LTV – Djursland-AarhusSamsø, kan også ses ved, at han ikke deltog ved Eksbergs begravelse. Der var nemlig slet ingen der mødte frem, hvilket fik Østjyllands Politi til at efterlyse eventuelle familiemedlemmer og venner via medierne.


Indgav politianmeldelse i begyndelsen af september – og har intet hørt fra Østjyllands Politi

Umiddelbart skulle man måske tro, at et forløb af denne type kunne få store konsekvenser for en statsfinansieret tv-station. Ikke kun i forhold til fastholdelsen af udbetalingerne på omkring 800.000 kroner om året, men også i forhold til sendetilladelsen. Men Radio- og TV-Nævnet tilbagekaldte i sin martsafgørelse ikke sendetilladelsen, men inddrog den blot i april måned i år – og gav en bøde på 65.270 kroner svarende til en måneds tilskud.

Samtidig ser det også ud til, at Rui Monteiro slipper ustraffet fra at bruge en opdigtet identitet fra en afdød tidligere medarbejder. Tilbage i september medførte forløbet, at han blev anmeldt for først og fremmest dokumentfalsk til Østjyllands Politi. Men overfor 180grader.dk oplyser personen bag politianmeldelsen, at han ikke har hørt noget som helst fra de aarhusianske politifolk. Hvilket han i sagens natur finder underligt, da han anser Rui Monteiros fremgangsmåde for at være strafbar.

På 180grader.dk har vi kontaktet Østjyllands Politi for en udtalelse, men herfra lyder meldingen, at man ikke ønsker at kommentere anmeldelsen indgivet mod Rui Monteiro. Vi har også kontaktet Rui Monteiro for en kommentar, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.