Marxister danner koalition med storforbrugende og skandaleramt partiformand i Grønland

Partierne Inuit Ataqatigiit (IA) og Naleraq danner regering med det snævrest mulige flertal i det grønlandske parlament Inatsisartut.
Muté B. Egede (til højre) har taget Naleraq - og formand Hans Enoksen (til venstre) - med i regeringen i Grønland. (Arkivfoto)
Muté B. Egede (til højre) har taget Naleraq - og formand Hans Enoksen (til venstre) - med i regeringen i Grønland. (Arkivfoto)

Lars Bjørknæs,

16/04/2021

Venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) danner regering med partiet Naleraq i Grønland. De to partier har et snævert flertal på 16 mandater i Inatsisartut - det grønlandske parlament.

IA, der op til valget nedtonede sin store inspiration i marxismen, ledes af Múte B. Egede, der også vil indstille medlemmer til det kommende Naalakkersuisut, den grønlandske regering, som leder selvstyret.

Selvstyret og ministrene skal efterfølgende formelt godkendes af Inatsisartut, parlamentet, ved den konstituerende samling, som begynder næste fredag 23. april.

I tiden siden valget til Inatsisartut den 6. april, hvor IA blev Grønlands største parti, har IA forhandlet med partierne Naleraq og Atassut.

Atassut ønskede dog ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.AG ikke at være en del af selvstyret, men i stedet blot at være støtteparti, da Atassut i modsætning til de to nye regeringspartier ikke ønsker at arbejde målrettet for større grønlandsk selvstændighed.

Naleraq ledes af Hans Enoksen, der tilbage i 2009 forlod posten som landsstyreformand i vanære, efter at han havde stået i spidsen for en Siumut-ledet regering, der blev afsløret i en lang række omfattende misbrugssager af skatteydernes penge.

Kilde: /ritzau/