Karl Marx-inspireret selvstændighedsparti står til gigantisk valgsejr i Grønland

Når grønlænderne i dag går til stemmeurnerne, forventes den store vinder at blive Inuit Ataqatigiit.

Lars Bjørknæs,

06/04/2021

Først på eftermiddagen dansk tid åbner stemmestederne i Grønland, hvor der både er valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut, og kommunerne. Tidligere var der noget nær garanti for en sejr til det nationalistiske Siumut, men partiet, der i Folketinget sidder i gruppe med Socialdemokratiet, ser ud til at få et katastrofevalg.

Det fremgår af en meningsmåling, der blev offentliggjort op mod weekenden af den grønlandske avis Sermitsiaq.AG. Den viser, at det i stedet er Inuit Ataqatigiit, normalt forkortet til IA, der står til en stor valgsejr.

Det vil i givet fald gøre at partiet, der under den seneste valgperiode har nedtonet sin store inspiration i Karl Marx' værker og ønsket om selvstændighed fra Danmark, for anden gang kan sætte sig på regeringsmagten. Sidst det skete var tilbage i 2009, hvor IA indgik i en koalitionsregering med Demokraterne, der også dengang var et erklæret borgerligt parti.


Skandaleramte politiker kan få afgørende indflydelse

IAs 2009-sejr kom i forlængelse af en på mange måder Peter Brixtofte-lignende skandale, som ramte Siumut-partiets top anført af den daværende formand for Naalakkersuisut, den grønlandske regering, Hans Enoksen og en hans forgængere Jonathan Motzfeldt. Det efter at de begge blev afsløret i et omfattende forbrug af skatteydernes penge, på hvad der lignede private udgifter afholdt på middage og andre former for festlige sammenkomster.

Efter Hans Enoksen forlod Siumut, stiftede han Partii Naleraq, som ifølge meningsmålingen fra Sermitsiaq.AG, står til at opnå 16.4 procent af stemmerne ved dagens valg. Holder avisens forudsigelser stik, vil Hans Enoksen, der i store dele af valgkampen har været fraværende grundet en operation, opnå en fordelagtig position i forhold til at vende tilbage til Naalakkersuisut.


Kvindelige profiler ser ud til at måtte forlade parlamentet

Omvendt tegner meget til, at dagens valg bliver endestationen for Samarbejdspartiet og Nunatta Quitornai. Sker det vil det betyde, at et af grønlandsk politiks helt store navne, Aleqa Hammond, må forlade Inatsisartut. I Danmark er hun formentligt mest kendt for, at hun under sin tid i Folketinget blev afsløret i at bruge skatteydernes penge, da hun købte ind i et byggemarked i Nuuk. Tidligere er Aleqa Hammond blevet dømt for at misbruge et kreditkort, ligesom hun måtte forlade posten som formand for Naalakkersuisut i vanære, da hun også her blev kædet sammen med et iøjnefaldende forbrug af offentlige midler.

Bliver det et farvel til Samarbejdspartiet, betyder det at en anden af Grønlands politiske profiler, Tillie Martinussen også skal ud og finde sig et nyt arbejde. De seneste måneder har Tillie Martinussen trukket overskrifter i Grønland, efter at hun af Journalista.dk blandt andet er blevet afsløret i at have brugt partikassen, der reelt alene er finansieret af statskassen, til behandling på en dansk klinik, der har specialiseret sig i behandling for porno- og sexafhængighed. Ligesom lederen af Samarbejdspartiet eksempelvis også er blevet afsløret i, at hun over partikassen har haft et markant forbrug af restaurantsbesøg og langvarigt ophold på et af Grønlands dyreste hoteller midt i sommerferieperioden.