Direktørstilling til 1.9 millioner kroner i årsløn kun opslået på kommunens hjemmeside og gratissider som Jobnet

Den særprægede fremgangsmåde kan have været stærkt medvirkende til, hvorfor der kun var to ansøgere til stillingen som kommunaldirektør i Fredericia Kommune.
Fredericia Kommunes pressefoto af Annemarie Zacho-Broe
Fredericia Kommunes pressefoto af Annemarie Zacho-Broe

Lars Bjørknæs,

06/04/2021

Op til påske traf kommunalbestyrelsen i Fredericia Kommune den nærmest uhørte beslutning, at den bortviste sin hjemsendte kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe. Dermed brød Fredericia med den normale fremgangsmåde som siger, at næsten uanset årsagen til en kommunaldirektørs afskedigelse, medfølger der konsekvent et gyldent håndtryk i millionklassen.

Bortvisningen af topembedsmanden kom i forlængelse af de mange afsløringer, der har været de seneste måneder i forhold til hendes såkaldte unormalt tætte forbindelse til den nu tidligere borgmester, socialdemokraten Jacob Bjerregaard. Således oplyste kommunen på et pressemøde i marts, at Zacho-Broe blandt andet spillede en noget påfaldende rolle i forbindelse med et kontroversielt grundkøb, som Jacob Bjerregaard havde foretaget. Ligesom der også er dukket videoer op af de to i meget tæt dans, hvilket skete efter en kommunal julefrokost.

Samtidig har det trukket overskrifter, at der kun var to ansøgere til stillingen som kommunaldirektør, der blev ledig i Fredericia Kommune i 2018. Specielt fordi det unormalt lille og meget hurtigt arbejdende ansættelsesudvalg, blev ledet af Jacob Bjerregaard.


Jobnet og andre gratissider brugt til lynopslag af kommunaldirektørstilling

Men hvorfor der kun var to ansøgere til stillingen, kan ses i sammenhæng med, at kommunen langt fra fulgte normen om, at en kommunaldirektørstillinger slåes op i en langt række medier såvel online som i papirform.

Således oplyser Fredericia Kommunes HR-afdeling i en email til 180grader.dk, at man ikke havde nogle udgifter i forbindelse med indrykningen af stillingsopslaget. Det skyldtes, at kommunen i stedet valgte kun indrykke det i medier, hvor dette kunne ske gratis. Hvilket først og fremmest drejede sig om kommunens egen hjemmeside, ligesom der også blev gjort brug af Jobnet. Det selv om at fokus for Jobnet sjældent er stillinger, der er på kommunaldirektørniveau – men typisk i stedet målrettet ufaglærte og mellemledere.

Ifølge aktindsigter opnået hos Fredericia Kommune, var der samtidig tale om en særdeles vellønnet stilling, Annemarie Zacho-Broe bestred i et par år. Således tjente hun i 2020 1.889.602 kroner, når der sker medtagelse af arbejdsgiverbetalte pensionsindbetalinger.