Agerede ukritisk talerør for minister: Netavisen Pio får hård kritik af Pressenævnet

Netavisen Pio påstår selv, at den er uafhængig af Socialdemokratiet, selvom chefredaktøren er folketingskandidat for partiet. Nu får netavisen hård kritik af Pressenævnet for at agere ukritisk talerør for socialdemokratisk minister.
Jens Jonatan Steen er både chefredaktør for Netavisen Pio og folketingskandidat for Socialdemokratiet. Det er dog ikke noget problem, hvis man spørger ham.. (Foto: Socialdemokratiets partikontor)
Jens Jonatan Steen er både chefredaktør for Netavisen Pio og folketingskandidat for Socialdemokratiet. Det er dog ikke noget problem, hvis man spørger ham.. (Foto: Socialdemokratiets partikontor)

Claes Kirkeby Theilgaard,

21/02/2020

Netavisen Pio har i årevis mødt kritik for at være et ukritisk talerør for Socialdemokratiet, selvom netavisen selv erklærer sig som værende uafhængig af organisationer såvel som politiske partier. Dog erkender avisen at man "tager afsæt i et demokratisk socialistisk idégrundlag".

Nu er den gal igen for den socialdemokratiske netavis, hvis chefredaktør Jens Jonatan Steen selv er folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Berlingske kan berette, at Pressenævnet har ytret en hård kritik af Netavisen Pio for at agere ukritisk talerør for den socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvad.

En kritik, som Netavisen Pio, der i øvrigt er opkaldt efter socialdemokraten Louis Pio, er blevet pålagt at publicere på sin egen hjemmeside.

Artiklen, som Pio modtager kritik for, var et angreb på mediet Mandag Morgen under overskriften "Medie overdriver ghettopakke-konsekvenser". Her retter den socialdemokratiske byggeminister Kaare Dybvad en kritik af Mandag Morgens kortlægning af, hvor mange der bliver påvirket af ghettoplanen.

- Pressenævnet finder, at Netavisen Pio har bragt påstande, der kan være skadelige eller krænkende for Mandag Morgen. Nævnet udtaler derfor kritik af Netavisen Pio for ikke at give Mandag Morgen mulighed for at besvare beskyldningerne i sammenhæng med, at de blev fremsat samt for underrubrikkens misvisende formulering, står der i den skrivelse, som Netavisen Pio er blevet pålagt at bringe på egen hjemmeside.

Jakob Nielsen, der er chefredaktør på Mandag Morgen, mener at Netavisen Pio sejler under “falsk flag”.

- Der er noget principielt betænkeligt ved, at et parti, som er landets største, og som for tiden sidder alene på regeringsmagten, samtidig sejler under falsk flag som uafhængigt medie – og udnytter det medie til at undergrave andre mediers troværdighed, siger han til Berlingske.

Jakob Nielsen forklarer endvidere, hvorfor Mandag Morgen har valgt at indstille Netavisen Pio til Pressenævnet.

- De har lov til at forsvare Socialdemokratiet, men de skal lade være med at påstå, at de er et almindeligt, publicistisk medie. Problemet er, at de er forklædt.

Chefredaktør på Netavisen Pio Jens Jonatan Steen er ikke enig i kritikken. Han mener, at netavisen er åben om sit ståsted.

- Vi sejler under et af de allerklareste flag i den danske mediebranche. Vi er helt ærlige om vores demokratisk socialistiske grundlag, som også fremgår direkte af vores hjemmeside.

Han mener, at der er vandtætte skodder mellem Netavisen Pio og Socialdemokratiet. Desuden påpeger han, at Pio nu må være “det mest gennemtyggede og overgranskede medie i Danmark”.

Netavisen Pio blev lanceret i 2012 på initiativ af blandt andre Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen, der har udtrykt et ønske om, at avisen skal være et “socialdemokratisk talerør”.

Fra 2012 til 2013 var den nuværende socialdemokratiske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard været chefredaktør for avisen.